Episcopul Gheorghe de Paphos a fost ales Arhiepiscop al Ciprului

Sfântul Sinod l-a ales sâmbătă Arhiepiscop al Ciprului pe Episcopul Gheorghe de Paphos.

Noul arhiepiscop a primit 11 voturi, urmat de Episcopul de Limassol, Athanasios, cu 4 voturi. Un ierarh nu a votat. Alegerea a avut loc la catedrala de lângă Arhiepiscopie, după Sfânta Liturghie.

După încheierea procesului de votare, 15 dintre membrii Sfântului Sinod au mers în procesiune spre vechea catedrală, unde ierarhii au semnat Procesul verbal al Sfântului Sinod.

După rugăciune, a fost citită cu voce tare decizia Sfântului Sinod privind alegerea episcopului Gheorghe de Paphos ca arhiepiscop, iar Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe a intrat în catedrală, întâmpinat de credincioșii care strigau: „Vrednic este!”

Noul arhiepiscop a fost ultimul care a semnat Procesul verbal, cu cerneală roșie, un privilegiu unic acordat Arhiepiscopului Ciprului de un împărat bizantin.

Întronizarea va avea loc după sărbătoarea de Bobotează.

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea a murit la vârsta de 81 de ani în noiembrie, după o lungă luptă cu cancerul.

Noul arhiepiscop ales al Ciprului, Gheorghe, s-a născut în 25 mai 1949, la Athianou. Cu o bursă din partea Fundației de Burse de Stat din Cipru, a studiat Chimia la Universitatea din Atena între 1968 și 1972.

După absolvire, a studiat Teologia la aceeași universitate, urmată de studii suplimentare în Anglia, atât în domeniul chimiei, cât și al teologiei.

În 1984 a fost hirotonit diacon și în 1985, în perioada de păstorire a Arhiepiscopului Hrisostom I al Ciprului, a fost hirotonit prezbiter și arhimandrit. În 1994 și-a asumat atribuțiile de Secretar al Sfântului Sinod.

În paralel cu atribuțiile de mai sus, a lucrat și ca profesor de chimie în școlile secundare.

A fost hirotonit episcop în 26 mai 1996, iar în 29 decembrie 2006 a fost ales Mitropolit de Paphos. A fost desemnat să reprezinte Biserica Ciprului la conferințele pan-ortodoxe și în dialogul cu romano-catolicii, precum și să prezideze comisiile de bioetică și de educație ale Sfântului Sinod.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades,a transmis pe  Twitter un mesaj de felicitare pentru noul arhiepiscop: „Sunt sigur că, sub conducerea luminată a noului arhiepiscop, Biserica Ciprului își va continua marea lucrare spirituală în beneficiul poporului”, a transmis Președintele Ciprului.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat

Next Post

E o minune să locuiești cu Dumnezeu

Related Posts
Total
0
Share