Frumusețea, armonia, valoare simbolică și semantică a cuvântului românesc, un mod de afirmare în întreaga lume

În mesajul transmis cu ocazia Zilei Limbii Române, 31 august, Mitropolitul Petru al Basarabiei a vorbit despre valoarea limbii naţionale.

„De-a lungul istoriei, tezaurul nostru a fost completat de multe daruri moștenite de la înaintași, care au o valoare patrimonială și spirituală incontestabilă, dar totuși cea mai mare bogăție pe care am primit-o în dar rămâne limba națională, ce păstrează memoria colectivă și comuniunea dintre generații”.

„Frumusețea, armonia, valoare simbolică și semantică a cuvântului românesc, nu este doar un simplu mijloc sau instrument de comunicare funcțională, aprobată și adoptată de societatea dinamică în care trăim, ci reprezintă un mod de existență și de afirmare în întreaga lume, bazat pe demnitatea și unitatea cuprinsă de sufletul acestui neam, care de multe ori a fost răstignit în decursul istoriei”.

Serbarea și vorbirea corectă a limbii române, devine cea mai vrednică metodă de a le onora efortul înaintașilor care au aparat identitatea etnică și lingvistică cu preț de sânge, a mai precizat Mitropolitul Petru.

„Starea lor de jertfă pe care au trăit-o impetuos, a contribuit vehement la dăinuirea peste veacuri a conștiinței de neam, a sfintei credințe, a limbii și a simțirii românești”.

„Aceste valori, cultivate într-un mod cu totul smerit de Biserica neamului românesc prin cultul liturgic și activitatea învățătorească, nu sunt nimic altceva decât metode de desfășurare a voinței și cugetării dumnezeiești, pe care Dumnezeu le-a rânduit mai înainte de veacuri”.

Mesajul integral, aici.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Cerul, pământul și lumea

Next Post

Izvoarele filocalice ale „Rugului Aprins“

Related Posts
Total
0
Share