Grecia: Clericii, călugării și teologii ortodocși de renume nu recunosc Marele Sinod din Creta

Organizația publică greceasca “Uniunea Clerului și a Călugărilor Ortodocși” a comentat pe marginea rezultatelor Sfantului si Marelui Sinod din Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

In ultimele ore, publicatia Agionoros (Sfantul Munte) le-a prezentantat cititorilor sai principalele prevederi ale unei scrisori deschise semnate de mai multi parinti greci renumiti, monahi și teologi.

Parcursa si de redactia noastra, scrisoarea observă, în mod special, faptul că Sfântul și Marele Sinod care a avut loc in Creta, în realitate nu ar fi fost “nici Sinod, nici Mare, nici Sfânt”:

“Nu este o continuare a Sinoadelor ortodoxe, ci se prezintă ca fiind o deviere de la practicile sinodale de lungă durată și ca o inovație canonică fără precedent”.

“Sinodul nu a fost Sfânt, intrucat unele dintre documentele aprobate de acesta contrazic deciziile Sfinților Apostoli și ale Sfinților Părinți, adoptate în Duhul Sfânt, în special în ceea ce privește ereticii.

Duhul Sfânt nu Se poate contrazice: a condamnat ereziile și i-a anatematizat pe eretici, in Sinoadele cu adevărat sfinte, insa la ‘Sinodul” din Creta, ei au fost mărturisiti drept ‘Biserici’… Sinodul din Creta nu a luptat împotriva ereziilor, ci le-a acordat statut ecleziastic”.

Potrivit membrilor Uniunii Clerului și a Călugărilor Ortodocși, Sinodul ar fi fost de fapt unul mic, si nicidecum unul ‘Mare’, intrucat nu toți episcopii ortodocși au luat parte la el, ceea ce înseamnă că “plinătatea Bisericii nu a fost reprezentată”. Sinodul din Creta, practic, s-a transformat într-o “mica reuniune a Primatilor”.

Refuzul a 4 Biserici locale, de a participa, diminuează amploarea Sinodului. Astfel, Sinodul si-a pierdut “caracterul său pan-ortodox”, și mai mult decât atât, “autoritatea deciziilor sale a fost diminuată”.

Uniunea Clerului și a Călugărilor Ortodocși formuleaza critici la adresa Primatulului Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronymos, care s-a dezis de obligatiile sale si nu a apărat, până la sfârșit, amendamentele propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Greciei (în special, propunerea de a înlocui termenul ‘Bisericile crestine’, cu ‘comunitățile creștine’, în textul ‘Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine’).

Uniunea Clericilor si Călugărilor Ortodocsi ii salută pe Episcopii care au refuzat să isi plaseze semnătura lor pe unele dintre documentele Sinodului:

“Ei sunt discipoli ai duhovnicilor si Sfinților Părinți, și sunt speranța de revizuire a deciziilor Sinodului din Creta, în viitor”.

Printre cei care au semnat scrisoarea deschisă, se numara: Cuviosul Evstratios din Marea Lavră de pe Muntele Athos, egumenii mai multor mănăstiri grecești și binecunoscutii teologii Pr. George Metallinos, Pr Teodor Zisis si Dr. Demetrios Tselengides.

Sursa: lonews.ro

Previous Post

Nu accept ereziile și schismele drept „biserici”

Next Post

Cum pot să-L aflu pe Dumnezeu?

Related Posts
Total
0
Share