† Ierotei, Mitropolitul Navpaktului și a Sfântului Vlasie
Multe ziare și reviste publică horoscoape și destui oameni „civilizați” le citesc. Unii fac aceasta din curiozitate, alții ca să creeze o atmosferă umoristică și cei mai mulți ca să-și cunoască viitorul vieții lor, pentru că ei cred că acelea se adeveresc. Este foarte important faptul că acum câțiva ani în USA din 1750 de ziare care circulau, 1200 aveau coloane speciale de astrologie.
Horoscoapele sunt descrieri sau îndrumări date de astrologi în urma observărilor mișcării stelelor și mai ales din observarea zodiilor. Vechii astrologi au observat că „stelele în mișcarea lor aparentă în jurul pământului, descriu pe cer o traiectorie ciclică. Iar aceasta se numește traiectorie zodiacală”. Această traiectorie se împarte în 12 părți. Iar aceste părți se numesc zodii. Fiecare parte-zodie are o denumire specială. Trebuie să menționăm că cei care au descoperit zodiile au fost vechii chaldei, iar de la ei le-au luat mai întâi egiptenii și apoi vechii elini. Sfântul Ioan Damaschin, acceptând știința acelei epoci, scrie „că cele șapte planete trec prin douăsprezece zodii. Soarele face o lună în fiecare zodie, iar în douăsprezece luni trece prin cele douăsprezece zodii”.
Realitatea este că atât vechea astrologie, cât și cea nouă admit că zodiile direcționează viața oamenilor. Ele determină evoluțiile vieții noastre, viața statelor și chiar a istoriei înseși. Dar aceasta nu o acceptă Creștinismul. Sfântul Ioan Damaschin menționează că, în opoziție cu vechii elini, care credeau că soarele, stelele, zodiile etc. influențează viața noastră, „noi admitem că din acestea se formează condițiile climatice, ploaia și seceta, frigul și căldura, umezeala și uscăciunea, vânturile și cele asemenea, dar sub nici un motiv faptele noastre, pentru că noi am fost creați cu stăpâni cu voință liberă de către Creatorul nostru; suntem stăpâni peste ele”. Într-adevăr, avem libertatea pe care o respectă și Însuși Dumnezeu, de vreme ce El preferă să fim osândiți liber, decât să ne mântuim cu sila. Pentru că mântuirea fără libertate este cu adevărat robie și sclavie. Fără libertate nu există nici virtute, nici răutate, iar în acest caz nu vor exista nici laude, nici cununi. Mai mult, potrivit aceluiași Părinte, dacă aceasta s-ar fi săvârșit, Dumnezeu ar fi fost nedrept, de vreme ce unuia îi dă bunătăți, iar altuia necazuri. De asemenea, dacă acesta ar fi fost adevărul, atunci Dumnezeu nu ar fi purtat de grijă de făpturile Sale.
Biserica nu crede în horoscoape, care de mulți sunt considerate „fantastice și absurde”, iar acei care le alcătuiesc „negustorii nădejdii”, pentru că se străduiesc să exploateze naivitatea și nădejdea oamenilor. De altfel și însăși știința respinge concluziile astrologiei. Pentru că altceva este astronomia, care este știința care cercetează lumea astrală, și altceva astrologia, care încearcă, chipurile, să observe limba stelelor. Un renumit astronom scrie: „În epoca noastră, în toată lumea, nu există nici un astronom care să creadă în astrologie”.
Acceptarea horoscoapelor de către creștini dovedește lipsă de încredere în Dumnezeu, lipsă de credință sau, mai degrabă, existența credinței în lucruri false. Omul refuză comuniunea personală cu Dumnezeu și acceptă atâtea lucruri ciudate și nefolositoare. Este mai de preferat să creadă cineva în Dumnezeu, să cerceteze Sfânta Scriptură, care stabilește multe lucruri ale viitorului, de vreme ce Dumnezeu, prin învățătura Sa, ne-a descoperit viitorul vieții noastre și cum să înfruntăm diferitele probleme care ni se prezintă, în loc să studiem horoscoapele. Cu Sfânta Scriptură și cu învățăturile patristice avem o busolă concretă și inspirată de Dumnezeu în viața noastră.
Multe temeri și multe nădejdi false ne-au inundat. Să nu mai adăugăm și alte astfel de temeri și nădejdi false prin citirea și încrederea în zodii. De ce ne chinuim și ne oprimăm viața? Suntem oameni liberi în călătoria noastră către Dumnezeu. De ce nu ne îndreptăm înspre aceasta și-i lăsăm pe diferiți profitori să ne încătușeze libertatea și să se îmbogățească prin naivitatea noastră? Dacă nu vrem să vedem acest subiect din partea religioasă, de ce să nu-l privim din punct de vedere științific, care spune, potrivit unui psihanalist, că: „astrologia este parodia științei, care înfruntă știința cu aceleași zâmbete erotice, cu care arta «Pop» înfruntă academismul”?
Din Cartea „CALITATEA VIEȚII”