În Sfântul Munte şi poliţiştii psalmodiază

La invitaţia părinţilor prodromiţi, în luna ianuarie 2015 am poposit câteva zile la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Cu acest prilej am participat la prăznuirea Sfântului Antipa de la Calapodeşti, socotit ocrotitor al Prodromului.

Privegherea pentru Sfântul Antipa a început în seara zilei de joi, 22 ianuarie, la ora 22:00. Protos al slujbei a fost Părintele Prodromu, Stareţul Mănăstirii Marea Lavră. În strana dreaptă au cântat membrii grupului Nectarie Protopsaltul în frunte cu Lect. Dr. Sabin Preda, invitaţi special pentru această sărbătoare. În strana stângă s-au aflat Părintele Antipa de la chilia ivirită a Sfintei Ana din Kareia şi Părintele Iosif de la chilia Sfântul Mina din Vigla, precum şi părinţi români de la mai multe chilii din Muntele Athos.

Încă de la primele cântări, din strana stângă se distingea o voce vioaie. Apropiindu-mă să fac câteva fotografii, am observat cu surprindere că acea voce este a unui poliţist, îmbrăcat chiar în uniformă. Pe parcursul slujbei, aveam să îl aud de mai multe ori cântând singur sau împreună cu părinţii din strană.

După privegherea de zece ore, găsind un tălmaci bun, am dorit să aflu povestea lui Iorgos, căci aşa îl cheamă pe poliţistul-psalt. Pregătindu-se de plecare mi-a spus: „Eu am început să cânt de mic. Chiar de la vârsta de şapte ani, tatăl meu m-a îndemnat să merg la strană. Stăteam pe lângă dascăli (psalţi) şi aşa am învăţat să cânt. Mai târziu am venit cu serviciul în Sfântul Munte şi, unde se poate, cânt şi eu, chiar dacă sunt poliţist”.

După aceasta, Iorgos a urcat în maşină alături de superiorul său, al cărui tată este pusnic peste munte de Prodromu. Dar aceasta este o altă poveste…

Pr. Silviu Cluci

Sursa: http://doxologia.ro

Previous Post

382 de ani de la momentul aducerii Moaștelor Cuvioasei Parascheva la Iași (13 iunie 1641-2023)

Next Post

Apostolul zilei (Romani 4, 13-25)

Related Posts
Total
0
Share