Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul a ajuns în Evia

Biserica Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul din localitatea Prokopion de pe insula Evia, Grecia, a îmbrăcat în zilele de 26 şi 27 mai haine de aleasă sărbătoare. La centenarul aducerii Moaştelor în acest loc binecuvântat, Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul a fost aşezată în racla ce îi adăposteşte cinstitul Trup, informează ekklisiaonline.gr.

Se împlinesc în 2024 o sută de ani de când racla cu Moaştele Sfântului Ioan Rusul a fost adusă în Grecia şi aşezată în Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din Prokopion. Din 1951, odoarele sfinte sunt păstrate într-o ctitorie nouă, Biserica „Sfântul Ioan Rusul” din aceeaşi localitate. Deoarece din Trupul Sfântului lipsea Mâna dreaptă, în raclă a fost aşezată o efigie din aur. O parte a mâinii drepte a Sfântului Ioan Rusul se află în patrimoniul sacru al Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” (Rusikon) din Sfântul Munte Athos încă de la sfârşitul secolului al 19-lea şi a fost adusă în România cu o săptămână în urmă, la pelerinajul dedicat hramului Mănăstirii Pantocrator din judeţul Teleorman. Pe lângă aceasta, recent s-a descoperit că descendenţii unei familii de refugiaţi din Capadocia au păstrat o parte din Palma şi Degetele Sfântului şi, la îndemnul duhovnicului lor, au fost de acord să le ofere Bisericii pentru a fi reunite cu Trupul lipsit de stricăciune. 

Duminică, 26 mai, la slujba Privegherii pentru pomenirea Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul, Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, a condus delegaţia care a adus mâna dreaptă a Sfântului în Biserica din Prokopion. Împreună cu Preafericirea Sa s-au aflat mitropoliţii Serafim de Karystia şi Hristostom de Halkida, precum şi un impresionant sobor de slujitori. Pelerinii prezenţi în Grecia s-au putut închina, de-a lungul întregii nopţi, cinstitelor Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul în Biserica sa din ­Insula Evia.

Astăzi, 27 mai, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârşită de un sobor de şapte arhierei, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. Printre miile de închinători prezenţi în aceste zile în insula Evia se numără şi români. Agenţia de pelerinaje BASILICA Travel a organizat în perioada 23-28 mai un pelerinaj în Grecia, cu participare în data de 27 mai la Sfânta Liturghie de hramul Sfântului Ioan Rusul în Prokopion.

Sursa: http://ziarullumina.ro

Previous Post

Bucură-te, rod duhovnicesc din neamul românesc!

Next Post

Apostolul zilei (Fapte 10, 21-33)

Related Posts
Total
0
Share