Sâmbătă, la Marșul pentru viață de la Rădăuți, dr. Flaviu Sima, managerul Spitalului Municipal din localitate, a oferit o emoționantă mărturie despre credință și lucrarea minunată a lui Dumnezeu într-o criză de sarcină pe care a trăit-o familia sa.
Medicul a venit în fața participanților la marș împreună cu soția și a povestit momentul de cumpănă trăit în a 22-a săptămână de sarcină cu primul lor născut. Ecografia arăta o malformație gravă a copilului, iar medicul care urmărea sarcina a propus avortul.
„Ne-am pus în genunchi și, în fiecare seară, pe rând, am făcut acatiste: către Sfântul Stelian, către Sfântul Efrem cel Nou și către Cuvioasa Parascheva, fiindcă noi, în perioada aceea, eram în Iași”, a relatat dr. Flaviu Sima.
„Vă spun că Dumnezeu ne-a dat un copil minunat și Îi mulțumim și în ziua de azi pentru lucrul acesta!”
„Viața trebuie să o primim ca un dar de la Dumnezeu”, a mai afirmat medicul. „Tot ce facem în viața aceasta trebuie să facem pentru viață. Să facem bine în jurul nostru, pentru că doar așa putem prospera!”
Marșul pentru viață de la Rădăuți a început sâmbătă cu o rugăciune în curtea Mănăstirii Bogdana, apoi a urmat un traseu care s-a încheiat la statuia ecvestră a lui Bogdan Vodă, unde au fost susținute discursuri și momente artistice pro-viață. Moderator a fost Părintele Ionel Constantin Maloș, Protopop de Rădăuți.
Primul vorbitor a fost Părintele Profesor Vasile Mihoc, Profesor la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, care are 13 copii și 40 de nepoți. „Am fost pro vita (latină – „pro-viață”) de când mă știu. M-am născut într-o familie pro vita. Am fost 10 copii la părinți”, a spus Părintele Vasile Mihoc.
Amanda Andrișan de la Centrul Elena din Rădăuți, care oferă sprijin femeilor în criză de sarcină. „De cele mai multe ori, femeile care aleg să facă avort aleg pur și simplu soluția care pare cea mai ușoară de a ieși dintr-o anumită situație de criză”, a spus ea.
Avortul „nu e o distrugere a unei vieți, ci o distrugere a tuturor vieților din viitor”, a adăugat Amanda Andrișan. „Darul lui Dumnezeu nu se poate cumpăra cu absolut nimic și îl avem fiecare dintre noi, doar să-l valorizăm.”
Evenimentul a mai inclus mărturia Mariei, o mamă adoptivă din Volovăț, județul Suceava.
„După nenumărate tratamente, sarcini pierdute și dezamăgiri, am ales să merg pe calea adopției. Dumnezeu mi-a scos în cale trei frățiori pe care i-am adoptat cu drag sunt de șapte ani în casa noastră, în familia noastră și ne-au umplut dorul imens de a nu avea un prunc”, a spus ea.
„De aceea, vă rog să dați viață, să nu opriți viața, pentru că Dumnezeu are pentru fiecare ceva pregătit! Vă rog și vă implor să nu opriți viața! Dați-le viață, pentru că Dumnezeu are grijă de dânșii.”
O mărturie impresionantă a oferit și Bogdan-Andrei Loghin, Primarul Rădăuților. „Și eu am o familie frumoasă și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru aceasta”, a spus oficialul.
La vârsta de doi ani, băiețelul lui a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist, iar aceasta a determinat familia să se lase cu totul în mâinile lui Dumnezeu.
„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toată puterea pe care o lasă asupra noastră, a familiilor, asupra noastră, a tuturor. Te face să spui că o problemă atât de mare și de complicată nu este o boală, ci o binecuvântare”, a afirmat Bogdan-Andrei Loghin.
„Acești copii îți arată partea cea mai frumoasă a vieții. Îți arată că poți trăi cu aproape nimic – doar cu Dumnezeu și cu familia.”
„Îmi doresc ca de la an la an să fim mai mulți, pentru că așa cinstim viața. Și, până la urmă, așa Îl cinstim pe Dumnezeu”, a încheiat Primarul Rădăuților.
Marșul de la Rădăuți a inclus și numeroase momente artistice pro-viață susținute de coruri și de elevi de la instituții de învățământ din județul Suceava, inclusiv de la Așezământul pe copii „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”.
În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au avut loc cinci marșuri pentru viață în acest an: la Rădăuți, la Suceava (unde 1000 de persoane au participat, în ciuda ploii cu grindină), Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vicovu de Sus.
Anul acesta au fost 1100 de localități din România și Republica Moldova în care s-a organizat un marș pentru viață sau cel puțin o altă activitate în cadrul Lunii pentru viață. Tema Lunii și Marșului pentru viață din acest an: „Viitorul este pro-viață”
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări care au loc în luna martie, celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.
Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.
Sursa: http://basilica.ro