Minunile Sfinților

– Gheronda, îmi este frică când fac ascultare singură la arhondaric.

– Să faci rugăciune cu șiragul de metanii la Hagiefendi, ca să se întoarcă hoţul să-ţi ceară iertare[1].

– Eu, Gheronda, mă tem de demoni.

– Să-l rogi pe Hagiefendi să-i facă să nu mai miște. Ce zici? Oare nu poate?

– Cum să nu poată, Gheronda?

– Știi că a blocat o mașină? Șoferul uitase cheile în ușa mașinii și i-au furat-o hoţii. De îndată ce șoferul l-a chemat în ajutor pe Sfântul Arsenie, mașina s-a oprit în mijlocul drumului și astfel hoţii au fost nevoiţi s-o părăsească și s-o ia la fugă.

– Gheronda, medicii mi-au spus că trebuie să fac operaţie la cap.

– Mergi și lovește-te cu capul de sfântul Cap al Sfântului Arsenie[2]. Nu ai văzut cum i-a rezolvat Sfântul problema celeilalte surori? A făcut intervenţia fără bisturiu și fără să-și dea seama chiar ea însăși. Slavă lui Dumnezeu! Nu te îndoi că te va ajuta și pe tine. Sfântul Arsenie ajută. Un medic m-a rugat să mă rog pentru fetiţa lui care este bolnavă. L-am rugat pe Sfântul Arsenie și a ajutat-o puţin. Să vă rugaţi și voi cu șiragul de metanii, ca să săvârșească Sfântul minunea, astfel încât oamenii de știinţă să cunoască dumnezeiasca știinţă a lui Dumnezeu și să slăvească Numele Lui. Minunea este o taină. Se trăiește doar, nu se explică; mintea nu o poate tâlcui.

– Gheronda, astăzi oamenii nu mai au atâta evlavie la Sfinţi cum aveau pe vremuri.

– Mai demult și cei care spuneau că sunt necredincioși credeau totuși în sinea lor în Dumnezeu. Îmi aduc aminte că în vremea când erau italieni în Koniţa, a luat foc pădurea și s-a răspândit zvonul că italienii l-au aprins pentru ca locuitorii din Koniţa să meargă să-l stingă și astfel să-i prindă. Când locuitorii au auzit aceasta, s-au împrăștiat și au lăsat pădurea să ardă. Italienii au mers în Koniţa și l-au găsit pe primar, care era necredincios, și l-au întrebat: „Unde sunt oamenii?”. „La treburile lor”, a răspuns primarul. „De ce nu au mers să stingă focul?”, l-au întrebat aceia. „A, pentru astfel de cazuri noi îl avem pe Sfântul Nicolae” (Mitropolia Koniţei cinstește pomenirea Sfântului Nicolae). Și în acea clipă, deși mai înainte nu era niciun nor pe cer, s-au adunat niște nori

și a început să plouă torenţial. Când au văzut minunea, italienii s-au temut.

– Gheronda, există vreun Sfânt care să nu facă minuni?

– Este treaba lui Dumnezeu ca un Sfânt să facă sau nu minuni. Însă cele mai multe minuni ale Sfinţilor rămân necunoscute.

Nimic nu este greu pentru Dumnezeu și pentru un Sfânt care are îndrăznire la Dumnezeu. Hristos a spus: „Vă voi da putere să faceţi minuni mai multe și mai mari decât am făcut Eu”[3]. Acest cuvânt al lui Hristos arată și smerenia Sa și bogăţia de Har pe care ne-o dă. Este mișcătoare smerenia lui Hristos, căci a dat Sfinţilor Harul și puterea de a învia chiar și morţi, precum El Însuși a făcut.

[1] Stareţul Paisie face aluzie la anumite minuni făcute de Sfântul Arsenie (Hagiefendi), care, atunci când trăia, i-a silit pe unii hoţi nu numai să fugă fără să fi reușit ceva, dar să se și întoarcă și să-și ceară iertare. (Vezi Cuviosul Paisie Aghioritul, Sfântul Arsenie Capadocianul, Editura Evanghelismos, București 2006, p. 93-94, 99-100 ș.a.).

[2] Prin acest sfat Stareţul Paisie nu nesocotește ajutorul medical, ci vrea să ne îndemne să cerem cu credinţă ajutorul Sfinţilor.

[3] Vezi Ioan 14, 12.

Extras din Despre rugăciune– Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Evanghelia zilei (Luca 11, 29-33)

Next Post

E-dialog Arhim. Efrem Vatopedinul cu seminariștii „OISM” – SUA

Related Posts
Total
0
Share