Mireasmă cerească și psalmodie îngerească

În lunea din Săptămâna Luminată a anului 1983, în vreme ce Părintele Paisie se afla în chilia sa și spunea Rugăciunea lui Iisus, a simțit deodată o mireasmă puternică. Mirat, s-a îndreptat spre Bisericuță, însă mireasma nu venea de acolo. A ieșit în curte și mireasma a devenit din ce în ce mai puternică. Atunci a auzit toaca de la procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni Axion estin, care, în acel moment, se afla cam la un kilometru de chilia sa. Cuviosul a simțit că Maica Domnului i-a trimis de acolo binecuvântarea sa.

Dumnezeiască mireasmă i-a umplut chilia și un an mai târziu, pe 26 martie 1984 (c. v.). În vreme ce se ruga în picioare înaintea Icoanelor din chilia sa, a văzut deodată pe Hristos și pe Maica Domnului mișcându-se în icoanele lor de parcă erau vii! Îndată a căzut la pământ, închinându-se cu evlavie și spunând: „Hristoase al meu, binecuvintează-mă! Maica Domnului, binecuvintează-mă!”. În același timp, chilia s-a umplut de o mireasmă atât de puternică, încât răspândea mireasmă și covorașul plin de praf, care se afla lângă patul său. L-a cuprins o „nebunie dumnezeiască”. A rămas acolo, în genunchi, și a sărutat multă vreme covorașul. Această mireasmă a ținut mai multe zile.

După câteva luni, pe 2 noiembrie, dimineața, în vreme ce se afla la Sihăstria Sfântului Ioan Teologul, a auzit psalmodii. La început a crezut că niște surori cântă, însă când a ieșit din chilie ca să vadă cine e, nu a găsit pe nimeni. Fiindcă psalmodia continua, a înțeles că era vorba de cântări îngerești. I-a auzit pe Îngeri cântând nespus de frumos Megalinariile: „Mărește sufletul meu pe Domnul…”și „Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii”[1]. De îndată ce terminau  toate stihurile, cântau și „Tot neamul pământesc”[2], o dată pe scurt și o dată pe larg. Prima dată au cântat pe larg. Aceasta a durat vreme de aproximativ două ore, după care psalmodia a început, încet-încet, să se stingă, până când, în cele din urmă, a încetat cu desăvârșire.

[1] Se cântă la Slujba Utreniei, înainte de cântarea a noua a Canoanelor.

[2] Irmosul de la cântarea a noua a Canonului Acatistului Bunei-Vestiri.

Extras din Sfântul Paisie Aghioritul – Editura Evanghelismos.

Previous Post

Episcopul Luca al Crimeei, un chirurg surghiunit pentru credinţă

Next Post

Cuviosul Gavriil, cel care l-a găzduit în chilia sa pe Arhanghelul Gavriil

Related Posts
Total
0
Share