Vă voi spune o istorioară a unei jertfe, chiar a unei vieți a unui om pentru salvarea aproapelui:
În anii de demult circulau trăsuri cu cai dintr-un loc în altul. Deoarece treceau prin locuri unde existau tâlhari, fiare, etc, aveau cu ei și arme. Într-o stepă a Rusiei doi oameni, stăpân și slugă, mergeau într-o trăsură cu cai într-un loc, având cu ei și merinde pentru drum.
Într-un loc pustiu a năpustit deodată asupra lor o haită de lupi. La început au început să tragă, ținându-i astfel la o oarecare distanță. După aceea, deoarece lupii se apropiau de ei, au început să le arunce din mâncarea ce o aveau la ei. Aceia mâncau, dar tot alergau spre ei. Apoi s-au gândit să lase caii să fie mâncați de lupii flămânzi, fiindcă vedeau că nu aveau cum să scape. Stăpânul, care era și creștin, îi spune slugii:
– Ascultă, tu ai copii – trebuie să te salvezi! Să tăiem frâiele de la un cal, urcă-te pe el și fugi. Căci dacă continuăm așa, ne vor mânca pe amândoi și caii, care sunt înhămați și nu pot fugi. Cel puțin să scapi tu, care ai copii. Eu nu am copii, ci numai o soție. Nu-i nimic dacă mă vor mânca.
– Dar eu sunt slugă, iar tu ești un stăpân atât de bun…
– Nu, acum tu trebuie să scapi! Îți poruncesc să tai hamurile și să fugi!
În cele din urmă l-a convins pe slujitor să primească jertfa lui, cu nădejdea că avea să-i aducă ajutor din cel mai apropiat sat. Și astfel, sluga a tăiat hamurile, a încălecat pe un cal și a început să alerge. Lupii nu au putut să-l ajungă, fiindcă între timp începuseră să-l încolțească pe stăpân și pe celălalt cal. Sluga a scăpat și ajungând în sat, a început să strige: „Vin lupii! Alergați să ajutați!”.
Când sătenii au alergat să salveze pe stăpân și pe cal, au văzut că lupii deja îi mâncaseră. În acel loc în care au fost mâncați sătenii au ridicat un monument pe care au scris: „Cel care și-a pus sufletul pentru prietenul său”. Această jertfă depășește orice lucru pământesc. Căci orice bun ar da cineva, nu poate să facă un om sau un suflet.
Fragment din cartea Arta mântuirii, ce a apărut la Editura Evanghelismos.