Ingrediente (pentru 5 porții):
1 pălămidă (de aprox. 2 kg)
3-4 lămâi
sare, oregano, ulei, pătrunjel
De obicei, o pălămidă bună cântărește între 800 g și 1,5-2 kg.
Se curăță peștele de măruntaie și se taie pe lungime, de-a lungul burții, începând de la coadă, către cap. Cuțitul trebuie să fie bine ascuțit. Se taie cu atenție pe lângă șira spinării, astfel încât peștele să rămână împărțit în două părți aproximativ egale, iar osul să rămână de-o singură parte. Părțile, însă, nu trebuie separat complet una de cealaltă (el trebuie să se deschidă ca o carte). Și pentru că pălămida e un pește gras, îl vom săra cu destul de multă sare măruntă, cu cel puțin 5-6 ore înainte de a-l pune pe grătar. Când vine vremea, se pune peștele pe grătar, deschis, și se coace la foc mic. Îndată ce s-a fript, se pune pe un platou și se stropește cu amestec de ulei și lămâie, iar deasupra se presară oregano și pătrunjel.
Notă:
În același fel se pot frige și lufarii.
Pălămida și tonul ce urât mirositor…
Din Prodromikón
Îngerul spuse Sfântului Pahomie:
Iartă fiecăruia, după putere, mâncatul și băutul. După puterea celor care mănâncă, dă și canonul, iar, dacă pot, deloc să nu mănânce.
Din Pateric
Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.