,

Plătică de mare la cuptor

Ingrediente (pentru 5 porții)

1,5 – 2 kg de plătică (adică în jur de 8 pești)
200 ml de ulei de măsline
4 lămâi
1 legătură mică de pătrunjel tocat mărunt
2 cepe
piper negru măcinat și oregano
sare fină, o jumătate de pahar de apă


Se curăță peștele de solzi, măruntaie și branhii, se spală, se sărează și se pune la scurs, într-o strecurătoare.

Se curăță ceapa, se spală și se taie rondele, apoi se așază în tavă (sau într-un pirex). Se așază peștele peste ceapă, în ordine (ca și cum ar urma să plece la defilare), de-o parte capetele și de cealaltă cozile.

Se spală lămâile, se taie felii și se așază deasupra peștilor. Se toarnă apoi uleiul, se presară pătrunjelul, piperul, oregano și restul de sare.

Se toarnă cu atenție, într-un colț al tăvii, jumătatea de pahar de apă. Apa se va întinde pe toată suprafața tăvii, fără a spăla mirodeniile pe care tocmai le-am presărat peste pește. Se dă tava la cuptor (pe care l-am încins dinainte la 200ºC), pentru aproximativ 40-50 de minute.


Și cine poate spune cu exactitate mulțimea peștilor…
Din Prodromikón

Monah este cel separat de toți și unit cu toți.
Evagrie Ponticul

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.