Republica Moldova: din 10 mai este permisă participarea la slujbe în aer liber

ÎPS Petru (Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor)

Ne aflăm cu toții aproape de finalul perioadei Stării de Urgență decretate pe teritoriul  R. Moldova în legătură cu situația creată de virusul Covid-19 însă, pericolul infectării încă există printre noi și ne poate afecta oricând pe oricare dintre noi.

În toată această perioadă, Biserica a fost supusă multor presiuni mediatice și pusă în situația de a lua măsuri fără precedent în ceea ce privește desfășurarea sfintelor slujbe. Mulți credincioși au trecut perioada Postului Mare și a Sărbătorii Învierii Domnului lipsiți de bucuria Tainelor Mărturisirii și a Euharistiei și de participarea fizică la Sfânta Liturghie – centrul vieții întregii Ortodoxii. Biserica a luat aceste măsuri pentru a fi solidari cu cadrele medicale și celelalte instituții ale statului care luptă în prima liniei cu acest virus care a afectat întreaga societate.

Astăzi, în lumina Învierii lui Hristos și în lumina speranței revenirii la o viață normală, vedem roadele efortului comun pentru prevenirea, combaterea și tratarea acestui virus prin scăderea numărului persoanelor infectate și însănătoșirea multora din cei infectați.

În acest context, urmare solicitării clericilor și credincioșilor, autoritățile din R. Moldova au venit cu noi recomandări în legătură cu condițiile în care se pot desfășura activitățile religioase pe teritoriul țării noastre. În acest sens, cu părintească dragoste, vă mulțumim pentru atitudinea de care ați dat dovadă până în prezent și vă îndemnăm să organizăm slujbele religiose publice ținând cont de recomandările Guvernului Republicii Moldova, după cum urmează:

  1. Desfășurarea slujbelor religioase în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu respectarea distanței sociale(2 m) între participanți. Îi rugăm pe participanții la slujbe să țină cont de recomandările persoanelor desemnate/responsabilizate de către fiecare parohie sau obște mănăstirească și să respecte măsurile de siguranță recomandate.
  2. Credincioșii participanți la sfintele slujbe sunt rugați să poarte măști și mănuși de protecție, iar dacă s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină și/sau au careva simptome sunt rugați să ia legătura cu medicul de familie și să se abțină de la participarea fizică la sfintele slujbe, dar să sporească în rugăciune de la casele lor. Pentru o rânduială bine stabilită pot lua legătura telefonică cu preotul duhovnic.
  3. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică;
  4. Asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (dezinfectanți, apă, săpun, e.t.c.), în proximitatea lăcașurilor de cult, iar căile de acces în locașurile de cult, precum și obiectele cu care intră credincioșii în contact, vor fi dezinfectate și în continuare cu regularitate;
  5. Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, reiterăm recomandarea ca înainte de Otpust să se citească rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei, iar la ecteniile Mare și Întreită se vor adăuga cererile speciale la vreme de epidemie;

Aceste recomandări rămân valabile până la alte măsuri care vor fi luate de către autoritățile statului, în baza cărora vom putea face alte precizări.

Pandemia nu a trecut încă. Să acționăm preventiv pentru a evita pe cât posibil alte îmbolnăviri.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu – Doctorul sufletelor și ale trupurilor noastre să ne întărească și  să ne ajute ca, în foarte scurt timp, să se accentueze o scară descendentă a infectărilor și să trecem cât mai curând peste această pandemie care ne-a umbrit mai bine de două luni din viețile noastre.

Sursa: http://mitropoliabasarabiei.md/

Previous Post

Cântarea Născătoarei

Next Post

Despre situația din Suceava şi starea de sănătate a IPS Pimen

Related Posts
Total
0
Share