Sfânta Sophia

Preot Ioan Istrati

Am fost anul trecut la Constantinopol. E o galaxie, nu un oraș, o supernovă ce s-a născut din coliziunea a două continente și civilizații enorme. E o insulă în care s-au izbit devastator rigoarea morală romană, ascuțimea filosofică greacă și spiritul mirobolant oriental, cufundate în Sângele mântuitor al lui Dumnezeu. 

Seism între civilitate și barbarie, Soarele cetăților, centrul lumii pentru o mie de ani, a îngăduit Dumnezeu să fie cotropit și înghițit de hoardele militariste otomane. O civilizație minimalist talionică, de o cruzime la milimetru, în care supunerea a înlocuit iubirea cerească, a preluat splendorile simfoniei divino-umanului. 

Sfânta Sophia nu e numai o enigmă a arhitecturii, e taina însăși a umanității devenită Liturghie prin credință în Cel răstignit. Aici materia crucificată în har sfidează gravitația telurică, se extrage pe sine din mormântul creat și țâșnește spre Cer. Nu e o Catedrală, e Învierea însăși a lui Hristos și a umanității întregi împreună cu El. E Icoana supremă a iubirii dumnezeiești revărsate pe pământ și înălțându-se la sânul iubitor al Tatălui ceresc. Și Icoana asta stă în smerenie, plângând mândria fiilor risipitori, ca o proorocie a Judecății universale, în care copiii străini vor fi primiți, iar fiii Împărăţiei vor fi aruncați afară.

Dumnezeu să ne ierte!

Previous Post

Să stăruim necontenit în rugăciune

Next Post

Este şi va fi

Related Posts
Total
0
Share