Sfântul Sinod al Bisericii Ucrainene: toate bisericile sunt deschise

În fața amenințării răspândirii coronavirusului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a subliniat necesitatea de a intensifica rugăciunea și a păstra calmul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a avut loc la 18 martie 2020 în Lavra Kievo-Pecerska Adormirea Maicii Domnului, a discutat aspecte ale vieții Bisericii în contextul răspândirii coronavirusului COVID-19 și a constatat că, la momentul actual, toate sfintele lăcașuri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene rămân deschise și în ele se săvârșesc toate slujbele, citim pe pagina de Facebook a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sub amenințarea răspândirii coronavirusului în Ucraina, Sinodul a adoptat următoarele decizii:

1. În condiția restricțiilor statului asupra numărului de persoane care se pot afla concomitent în biserică (până la 10 persoane), bisericile trebuie să fie în permanență deschise pentru credincioși.

2. Dacă la slujbă au venit mai mult de 10 persoane, slujba trebuie să fie săvârșită lângă biserică, în aer liber, unde enoriașii se vor putea afla la distanță unul de celălalt, conform normelor sanitare și epidemiologice stabilite.

3. Dacă este necesar, credincioșilor li se permite să vină grupuri mici în biserici la Spovedanie și Împărtășanie pe tot parcursul zilei.

4. Agheasma după Împărtășanie trebuie oferită în pahare de unică folosință.

5. Icoanele la care se închină credincioșii trebuie curățate în mod constant cu dezinfectanți, iar în biserici și în încăperile bisericești este necesar să se efectueze mai des curățarea umedă și ventilația.

6. Cei care simt simptomele bolii infecțioase sunt obligați să se abțină de la participarea la servicii și, dacă se simt rău, să consulte medicul.

Totodată Sfântul Sinod a decis:

1. Să fie accentuată necesitatea de a păstra calmul și de a nu intra în panică.

2. Clerul, cinul monahal și mirenii să intensifice rugăciunea.

3. Să fie aprobat textul rugăciunii și cererilor la Ectenie.

4. Să se constate că de astăzi bisericile sunt deschise și în ele se săvârșesc. Să fie considerată oportună săvârșirea slujbelor în perioada de carantină cu stropire de agheasmă și trasul clopotelor.

5. Populația să fie atentă la deciziile și recomandările Ministerului Sănătății din Ucraina și ale autorităților de stat cu privire la măsurile și restricțiile antiepidemice.

6. Dacă situația cu răspândirea infecției cu coronavirus se va agrava și va fi nevoie de restricții suplimentare, arhiereii eparhiali își vor coordona deciziile cu Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

7. Să fie publicată Adresarea în legătură cu răspândirea coronavirusului COVID-19.

Adresarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene către populația din Ucraina în legătură cu amenințarea răspândirii epidemiei de coronavirus, adoptată în ședința din 18 martie, va fi publicată duminică, 22 martie 2020, ci va fi citită în toate bisericile și mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sursa:  http://spzh.news/ro

Previous Post

Harul Liturghiei se revarsă în continuare peste lume și peste tot sufletul credincios

Next Post

Vedenia Patriarhului Georgiei. Nu vor exista inovații liturgice

Related Posts
Total
0
Share