Cătălin Sturza
1. În ultima zi cu Liturghie publică după instituirea stării de urgență, pe 22 martie, s-au împărtășit mii și mii de credincioși în toată țara – iar de la apariția primului caz confirmat de coronavirus în 26 februarie, s-au împărtășit alte zeci sau sute de mii de oameni (era în prima parte a Postului Mare). Dacă Împărtășirea cu aceeași linguriță chiar ar fi generat cu adevărat un risc real de contaminare, aceste zeci de mii de împărtășiri ar fi generat o explozie de sute de mii de îmbolnăviri de coronavirus cel mai târziu între 5-15 aprilie, în toată țara.
Nu s-a întâmplat așa ceva – la fel cum nu s-a întâmplat nici în cazul altor țări ortodoxe cu practică liturgică similară. Dimpotrivă, micile focare locale au avut loc mai degrabă în jurul unor spitale-problemă.
2. Să nu uităm, de altfel: ancheta epidemiologică declanșată de autorități (DSP Suceava) a stabilit că niciunul din cei 25 de preoți care s-au împărtășit din același potir cu ÎPS Pimen nu s-a infectat cu COVID-19, fiind testați negativ.
3. Totodată, să nu uităm că potrivit studiului apărut în International Journal of Infectious Diseases (nr. 11/2013), semnat de James Pellerin și Michael B. Edmond, ambii cercetători la Departamentul de Medicină Internă al Universității din Virginia, este foarte puţin probabilă infectarea cu o boală prin împărtăşirea din acelaşi Potir euharistic, iar în 1998 Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA) a raportat că niciodată nu a existat o răspândire a infecției legată de potirul euharistic.
4. Dacă domnii guru de presă se tem că Împărtășania contaminează și că la Împărtășanie se dă ”moarte cu lingurița”, nu au decât să nu se împărtășească. Nu îi obligă nimeni să o facă (de altfel, cine nu crede că în Potir se află Însuși Hristos nici nu ar avea voie să se împărtășească). Dar să nu ne facă nouă cu forța ”binele” lor. Sunt destui credincioși care nu se tem de Împărtășanie, ci se tem să nu cumva să rămână neîmpărtășiți.
5. Apoi, ni s-a tot spus despre separarea Bisericii de stat. De acord. Dar asta îneamnă nu doar că nu Biserica decide legile statului, dar și că nici statul nu intră peste cultul Bisericii. Cezarul nu își poate băga nasul în legile lui Dumnezeu: nu statul decide cum ne împărtășim și nu datorăm cezarului nimic din ce e al Lui Dumnezeu.
6. Comuniștii, cât au fost ei de comuniști, au impus Bisericii și clerului compromisuri dureroase, i-au rănit, ucis ori închis unii dintre slujitori, i-au dărâmat din lăcașuri, dar nu au cutezat să-i schimbe dogmele și cultul. Sper că nu va îndrăzni să facă asta un regim care pretinde că respectă drepturile și libertățile omului.
7. Libertatea religioasă e garantată de art. 29 din Constituție. Creștini, fiți gata să-L mărturisiți pe Hristos și să-i apărați Biserica! Și nu uitați, înainte de Împărtășirea din acea linguriță, spunem: ”Cred, Doamne și mărturisesc, că tu ești cu adevărat Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu… Încă cred că Acesta este Însuși Preacurat Trupul Tău și Acesta este Scump Sângele Tău”!
Sursa: Facebook