Strângere de semnături: Un condamnat la moarte după 34 de ani de închisoare trece la ortodoxie – IPS Athanasie de Limassol

Un interviu TV tulburător al IPS Athanasie de Limassol în care este evocată povestea și situația lui Antonie, un american condamnat la moarte, convertit la Ortodoxie. Povestea este atât de impresionantă încât comunitatea ortodoxă din Statele Unite ale Americii a organizat o strângere de semnături [click aici pentru a semna] pentru a salva viața celui care este condamnat la moarte pe nedrept!

– IPS voastră, bună ziua!

– Bună ziua, Nichita!

Cum s-au cunoscut

– Ați făcut senzație pe internet cu noua știre. Explicați-ne cum v-ați întâlnit cu acest om, a venit el la IPS voastră sau l-ați abordat primul?

– Acesta m-a găsit pe vremea când eram stareț la m-rea Mahera, prin intermediul unei cărți a lui Kiriakos Markidis – care a scris atunci ”Muntele tăcerii”. Iar el, după ce a citit cartea, a vrut să comunice cu părintele Maxim, care era menționat în carte. Astfel, a trimis o scrisoare la mănăstirea Mahera, iar eu i-am răspuns și așa am început să comunicăm prin scrisori.

– Atunci era în închisoare, nu-i așa?

– Era închis și condamnat la moarte.

– Condamnat la moarte?! Ce anume a cerut de la IPS voastră? Ce a vrut, mai exact, după prima discuție?

– A vrut să afle despre Dumnezeu, despre Ortodoxie, despre Biserica Ortodoxă și despre monahism. M-am temut la început, nu știam ce să-i scriu. Mi se părea straniu să primesc scrisori de la un condamnat la moarte din Arizona. Firește că i-am răspuns după aceea și a început între noi o corespondență intensă vreme de 2, 3 ani, până când s-a botezat și a devenit creștin-otodox.

Vizitele

– Ați avut ocazia să-l vizitați pană acum de două ori?

– Am fost de două ori la închisoare – în Arizona – și l-am văzut.

– De două ori în Arizona? A treia oară nu v-au permis?

– Atunci nu m-a lăsat guvernatorul să-l vizitez.

– Din ce motiv este reținut acolo?

– Frank – Antonios după numele de botez – a trecut prin multe. În tinerețe a făcut multe trăznăi, dar nu a comis crima pentru care este condamnat. Însă, pentru că era ”vestit” acolo pentru năzbâtiile lui, l-a arestat poliția și l-au condamnat la moarte, după cum mi-a spus guvernatorul statului Arizona. De atunci a rămas în închisoarea din Arizona, o închisoare din categoria celor de maximă securitate. Foarte greu!

– IPS voastră, sunteți convins de nevinovăția lui?

– Desigur! El însuși mi-a spus-o, cât și cele ce-am citit în cărțile sale.

– Înțeleg. Acum, de ce revine în discuție subiectul? După 34 de ani?

– Pentru că s-au terminat toate procesele, recursurile, iar acum s-a semnat sentința la moarte. Execuția va avea loc în octombrie – adică peste puține zile.

Strângere de semnături

– Ce se încearcă acum prin această strângere de semnături? [click aici pentru a semna]

– Să fie convinse autoritățile din Arizona de nevinovăția lui, să nu-l condamne la moarte. Măcar să-l țină în închisoare.

– În afară de strângerea semnăturilor, ați făcut și alte demersuri ca să nu fie condamnat la moarte?

– Am scris câteva scrisori guvernatorului statului, însă au fost ignorate. Și acum încerc să fac acest demers prin intemediul internetului pentru că e posibil să se strângă multe mii de semnături, pe care le pot lua în considerare, ca să nu-l mai condamne la moarte.

– Da. Așadar, se încearcă ceva. Nu s-a schimbat încă nimic… vorbiți la telefon cu el?

– Nu se poate. Prin mijlocirea altei persoane: a soției sau a părintelui Paisie – starețul Mănăstirii Sfântul Antonie din Arizona.

– Există vreo strădanie pentru el din partea credincioșilor de acolo?

– Desigur! Desigur! Antonie este un membru deosebit al comunității ortodoxe de acolo. Și merge des părintele Paisie, egumenul mănăstirii Sfântul Antonie și-l vede și-l împărtășește și vorbește permanent cu el.

Strângere de semnături: Instituțiile din Arizona

– De la organele de resort, din Arizona nu a apărut nicio mișcare care să arate că se mai gândesc… o analizează din nou… să o mai studieze… nu există ceva care să schimbe datele actuale ale problemei?

– Nu avem ceva încă, Nichita. Nu avem ceva încă…

– Vă dați seama că este un caz… care șochează: Un om din Arizona se luptă de 34 de ani să dovedească nevinovăția sa și acum e un pas înaintea morții, IPS voastră!

– Este, într-adevăr, foarte emoționant și eu m-am emoționat și m-am șocat foarte tare, văzând că e ținut atâția ani într-o închisoare de înaltă securitate și, cu toate astea, să-și păstreze trezvia, limpezimea minții sale. Și are zeci de ani – trei decenii și jumătate (!) de când e total izolat într-o celulă de închisoare.

– Extraordinar! Și a găsit această carte. Corect?

– Da.

Convertirea

– Și astfel a ajuns aproape de dvs. E o mare încercare pentru acest om, să vedem ce sfârșit o să aibă… A fost ușor să-l convingeți să se boteze creștin sau simplu din dialogul pe care l-ați avut… s-a convins singur?

– Nu am încercat să-l conving, el singur a fost încredințat din ce a studiat. A cercetat mult, a citit foarte multe cărți și a ajuns la concluzia că Biserica lui Hristos este Biserica Ortodoxă, cerând singur botezul. Eu nu am făcut nimic deosebit.

– Am înțeles că și din apropiații lui s-au convertit.

– Soția lui.

– Aaa?! Soția lui…

– Doar soția lui căci nu avea alte persoane apropiate.

– Câți ani sunt de când l-ați vizitat în Arizona?

– Prima dată am fost acum 10 ani, a doua oară acum 5 ani și acum un an a treia oară. Atunci guvernatorul nu mi-a permis să-l văd, pentru că fusese condamnat definitiv la moarte și nu lăsau pe nimeni altcineva să-l vadă, cu excepția soției.

– IPS voastră, în ce condiții trăiește acolo?

– Condițiile sunt foarte grele, înfricoșătoare! Se poate spune că sunt fără cusur – lumește vorbind, însă groaznice, în esență. Căci este singur-singurel, fără să poată comunica cu niciun om, în celule de maximă securitate. Este foarte, foarte greu!

– E primul caz pe care îl întâlniți, a unui condamnat la moarte, care și-a început numărătoarea inversă?

– Din fericire, este primul caz.

Viitorul

– Lupta continuă, o să vă luptați… vă gândiți să faceți altceva?

– Nu știu dacă putem să facem altceva, doar vreau să spun că, odată cu a noastră strângere de semnături [click aici pentru a semna], să ne rugăm pentru el ca să ajute Dumnezeu pe Antonie și să primească orice îi vine în viața sa cu credință creștină și cu iubire față de Dumnezeu și iubire față de toți oamenii. Antonie e pregătit pentru orice. E pașnic, cu sânge rece….și pregătit pentru orice îngăduie Dumnezeu.

– Alți oameni din afara Ciprului care nu erau creștini v-au mai contactat?

– Da, datorită poziției noastre, însă acesta era ceva deosebit de impresionant!

– Deci: până când avem termen? Începutul lui octombrie?

– Până la mijlocul lui cctombrie o să se întâmple ceea ce se va întâmpla…

– Mijlocul lui octombrie. Să vedem ce rezultat o să aibă… IPS voastră, vă mulțumim mult pentru această intervenție!

– Sănătate, Nichita!

Sursa: http://chilieathonita.ro


Pentru a semna petiția este necesar să accesați acest link:

https://www.change.org/p/retrial-before-execution-of-innocent-man-on-death-row-in-arizona

Completați formularul din partea dreaptă, respectiv căsuțele First nameLast name cu numele și prenumele dumneavoastră, precum și Email-ul. Apoi apăsați butonul „Sign this petition”.

Accesați apoi adresa de email, pentru a confirma semnătura – apăsați butonul roșu „Click here to confirm your signature”, ce apare în e-mail-ul primit. Atenție: pentru semnarea petiției este necesară confirmarea semnăturii!

Puteți alege să distribuiți petiția fie prin oferirea unei donații pe respectivul site, fie prin distribuirea petiției pe cont propriu.

Previous Post

Viețile Sfinților – septembrie, ziua 29

Next Post

Evanghelia zilei (Marcu 6, 30–45)

Related Posts
Total
0
Share