Studiul duhovnicesc înainte de rugăciune

– Gheronda, inima mea nu tresaltă pentru rugăciune și când văd că trece vremea și nu fac nimic, am o strângere de inimă și mă cuprinde mâhnirea.

– Citești ceva înainte de a începe rugăciunea?

– De obicei nu, Gheronda.

– De ce? Nu am spus că trebuie mai întâi să citești, ca să ţi se îndulcească inima? Tu nu mănânci duhovnicește și de aceea nu te îndulcești. Puţină citire din Sfânta Scriptură, din Everghetinos[1] sau din Pateric înainte de rugăciune, chiar și numai două-trei rânduri, încălzește și îndulcește inima, și astfel vine pofta pentru cele duhovnicești. Grijile sunt alungate și mintea se transpune în spaţiul dumnezeiesc. Patericul te face să te simţi în Tebaida[2] și în Nitria[3], lângă Sfinţii Părinţi. De asemenea, Limonariul, Istoria iubitoare de Dumnezeu, Lavsaiconul, Monahismul Egiptului se citesc ușor, dar în același timp sunt și o hrană tare.

– Gheronda, acord mai mult timp citirii cărţilor patristice decât rugăciunii.

– Să citești mai puţin, să-ţi supraveghezi mai mult sinele și să faci mai multă rugăciune. Pentru că altfel, numai cu citirea, rămâi fără rod, nelucrând și fără să ceri ajutorul dumnezeiesc, adică Harul lui Dumnezeu. Studiul cărţilor patristice ajută atunci când el premerge rugăciunii. De aceea să citești numai atât cât este nevoie, pentru a ţi se zdrobi inima și a te îndemna spre rugăciune.

[1] Everghetinos – culegere de învăţături și povestiri ale diferiţilor Sfinţi Părinţi, care a fost alcătuită prin secolul al XI-lea de către monahul Pavel, întemeietorul, ctitorul și egumenul Sfintei Mănăstiri a Maicii Domnului, numită „Făcătoarea de bine” , din Constantinopol, de la care colecţia a primit denumirea de „Everghetinos”.

[2] Egiptul de Sus a avut capitala la Teba. Pustiul din jurul acestei regiuni se numea Tebaida. Aici s-a dezvoltat ascetismul din primele vremuri creștine.

[3] Valea Egiptului dinspre pustia Libiei, cu multe lacuri de sare și salpetru. A fost unul din cele mai mari centre ale primelor veacuri ale monahismului.

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Evanghelia zilei (Matei 18, 18-22; 19 1-2; 13-15)

Next Post

Știți ce înseamnă o bucurie?

Related Posts
Total
0
Share