Sunt ocupat, nu am timp astăzi

Un preot de tară a construit în satul său o Biserică mare, pentru că cea veche era foarte mică și nu încăpeau în ea decât puțini credincioși. Între timp, părintele intrase la doctorat și își împărțea timpul între slujbe, studiu și supravegherea lucrărilor de construcție. Când Biserica din sat a fost gata, episcopul i-a propus să se ocupe de zidirea unei Biserici în oraș, foarte aproape de catedrală. Fiind un bun gospodar, preotul a primit această propunere. Datorită priceperii sale și hărniciei lucrătorilor, în mai puțin de un an, a doua Biserică a fost ridicată. Așa cum era de așteptat, preotul a fost mutat de episcop la oraș, ca preot paroh al noii Biserici despre a cărei frumusețe se dusese vestea.

Fiind așezată în centrul orașului, noua Biserică era plină de credincioși. Mulți erau atrași de predicile părintelui, care avea o cultură vastă. Dar, de când își luase doctoratul, în inima acestuia se înfiripase mândria. Când veneau la el credincioși din vechea sa parohie, nu le dădea atenție. I se părea că este prea deștept pentru a sta de vorbă cu ei și că nu avea de ce să își risipească vremea cu discuții banale.

La un moment dat, la Biserică a venit Însuși Hristos în chipul unui țăran.

– Ce vrei, omule? Vrei niște bani? L-a întrebat părintele, grăbit, băgând mâna în buzunar.

– Nu, părinte, nu vreau bani. Vreau să stau de vorbă cu dumneavoastră.

– Sunt ocupat, nu am timp astăzi, răspunse părintele.

– Vă rog mult, părinte, am venit de departe.

– Stai și așteaptă. Poate că până la urmă o să îmi găsesc cinci minute și pentru Tine.

Hristos a rămas să aștepte. Timpul trecea, dar părintele se ocupa numai de alții. A venit primarul, a stat cu el. A venit un colonel, a stat cu el. A venit un doctor, a stat și cu acesta. La țăran nici nu se uita. Până la urmă a venit un taxi și o femeie fardată strident l-a luat pe părinte să-i facă sfeștanie. Părintele a plecat, prefăcându-se că nu Îl vede pe Cel care arăta ca un țăran.

Rămas în Biserică numai cu paracliserul, Hristos i-a spus:

– Să îi zici preotului că pentru râvna lui de a ridica Biserici, o să îi dau multă slavă pe lumea aceasta. O să aibă tot ce își dorește. Pentru cunoașterea pe care a dobândit-o în studiile lui înalte va fi lăudat și de credincioși și de necredincioși. Dar pentru că nu a vrut să stea de vorbă cu Mine aici, nu va ajunge în Împărăția Mea.

Și, zicând acestea, S-a făcut nevăzut.

Previous Post

Evanghelia zilei (Matei 7, 1-8)

Next Post

Nu există viață duhovnicească fără ucenicie

Related Posts
Total
0
Share