Ingrediente (pentru 8 porții):
1 kg pește de recif
4 cartofi
3 morcovi
1 legătură mică de mărar, 1 legătură mică de pătrunjel
180 ml ulei de măsline
2 lămâi
3 linguri de pastă de roșii
1 ceașcă mică (de cafea) de paste făinoase tip orzișor
1 lingură de oțet
piper măcinat
țelină, chimen, ienibahar măcinat și sare, după gust
Se pierb peștele și legumele (cu excepția mărarului și a pătrunjelului) într-un litru jumătate de apă, în care se adaugă uleiul și sarea. Se scurg și se păstrează în oală zeama, pe care o punem iarăși la fiert. Îndată ce dă în fiert, se adaugă pastele și se amestecă bine. Se adaugă, apoi, și pasta de tomate, mărarul și pătrunjelul, ienibaharul și oțetul.
Se lasă să fiarbă totul timp de 15 minute, apoi se ia oala de pe foc și se adaugă peștele, legumele și zeama de lămâie. Se acoperă oala, ca să se umfle pastele. Supa noastră este gata!
PROVERB
Muștele nu zboară pe lângă oala care fierbe.
Și Domnul Savaot va pregăti în muntele acesta pentru toate popoarele să bea bucurie, să bea vin.
Isaia 25, 6 (după Septuaginta)
Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.