Tinerețe

Biserica, în zilele noastre, are misiunea de a descoperi lumii dragostea cea părintească a lui Dumnezeu. Citind Sfânta Scriptură, vedem că Dumnezeu vorbește adeseori despre tinerețe. Mai întâi, amintește despre tinerețea lui Israel, iar aceasta ne apare, la o primă vedere, ca o realitate fragilă. În Psalmi se spune undeva că inima omului este înclinată spre cele rele încă din tinerețe. Un alt psalm vorbește despre greșelile tinereții, iar Sfântul Apostol Pavel, în Epistola a Il-a către Timotei, ne îndeamnă să fugim de ispitele, de fluctuațiile ei.

Însă, în Sfânta Scriptură, Dumnezeu vorbește și despre suferința tinereții. De pildă, în Psalmul 87, psalmistul spune: „Sărac sunt eu și în osteneli din tinerețile mele” sau, în alt psalm, zice: „Din tinerețile mele mă prigonesc cei ce-mi voiesc mie rele”. Prin urmare, după cum am văzut în aceste texte, e limpede mărturia că tineretul are nevoie de îndrumare părintească, de ocrotire. În Psalmul 118, cel mai lung psalm, pe care, desigur, îl cunoașteți, se pune problema modalității prin care să ne păstrăm o tinerețe curată.

Al doilea aspect pe care aș vrea să-l subliniez e că, în Sfânta Scriptură, tinerețea nu e prezentată doar ca o realitate fragilă, ci ca o perioadă de dobândire a înțelepciunii. Sfânta Scriptură mărturisește: „Tinerețea Îl caută pe Dumnezeu”. În Cartea Înțelepciunii lui Solomon se spune: „Din tinerețile mele Îl caut pe Domnul”. În același timp, din ceea ce vedem în Sfânta Scriptură înțelegem că și Dumnezeu îi caută pe tineri. În Psalmul 70, psalmistul mărturisește Domnului: „Dumnezeule, m-ai învățat din tinerețile mele”.

În sfârșit, al treilea aspect arătă tinerețea ca o realitate deschisă către viitor, ca o realitate profetică, așa cum se spune și în Psalmi că Dumnezeu este Cel care ne inspiră. Aceste trei aspecte despre care am vorbim le putem descoperi și în cartea Profetului Daniel, în sensul că acei trei tineri, care au intrat în cuptorul cel cu foc și au ieșit nevătămați, pot fi un exemplu pentru tinerii de astăzi. În alte texte ale Sfintei Scripturi, cum este, de pildă, cartea Profetului loil, se afirmă că tinerii au revelații profetice.

Extras din Tineretul ortodox și societatea modernă – Pr. Prof. Dr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, Editura Doxologia via http://doxologia.ro.

Previous Post

Postul ‒ terapeutic sau duhovnicesc?

Next Post

Nu facem nimic

Related Posts
Total
0
Share