Trebuie să ştie lumea că Brâncuși a fost un sculptor simbolist

Această poveste s-a aflat de la un doctor, care acum este mort (a murit în 1999) și care a locuit lângă Târgu Jiu.

Părinții săi au fost directori la școlile din Târgu Jiu: cea de băieți și cea de fete. Tatăl său, Matei Stoicoiu, a cumpărat o casă chiar în Târgu Jiu ca să fie aproape de școală.

Într-o vară, când se plimba prin parcul de la Târgu Jiu l-a întâlnit pe Brâncuși în parc. Ei se cunoșteau, deoarece fuseseră colegi în clasele primare. L-a întrebat de ce a venit, iar el a spus că a venit ca să cerceteze locul în parc, unde să amplaseze niște monumente, care au fost comandate în memoria eroilor din primul război mondial. Apoi Matei i-a spus că o să-i facă cunoștință cu fiul său, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu. Astfel că, atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncuși, a rămas impresionat.

Traian era supărat când îmi povestea cum comuniștii au schimbat adevăratele nume ale operelor lui Brâncuși și anume:

– Nu se chema “Coloana infinitului”, ci “Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii noștri. Pe de altă parte, dacă numărați modulele din care este alcătuită coloana, veți obține un număr care reprezintă anul când a fost primul război mondial și se termină cu o jumătate din modul, adică reprezintă jumătatea anului respectiv.

– Al doilea monument, așa cum l-a conceput Brâncuși, este o masă înconjurată de 12 scaune. Deci nu “Masa tăcerii”, ci “Masa apostolilor neamului”, iar în mijloc s-ar afla Iisus Hristos.

– Al treilea monument arată ca o poartă, dar nici pe departe nu este poartă. Deci, nu se numește “Poarta sărutului”, deoarece nu are legătură cu memoria eroilor, ci monumentul “Întregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcătuit din 4 stâlpi uniți sus cu o grindă. Deci acestea reprezintă 8 regiuni care trebuiau să se alipească patriei mame, România.

Trebuie să știe lumea că Brâncuși a fost un sculptor simbolist. Comuniștilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuși, operelor lui. De atunci a rămas așa, iar românii parcă sunt drogați, nu vor să schimbe nimic.

Doctorul înainte de a muri, a spus să transmit în țară aceste lucruri pe care el le știa perfect.

Liviu Popp

Previous Post

Muzica psaltică și contribuția majoră a Sfântului Paisie de la Neamț – Interviu cu m. Filotheu Bălan

Next Post

Vai mie, înnegritule suflete!

Related Posts
Total
19
Share