Un act de milostenie cu valoare universală

Răzvan Bucuroiu

Tir și Sidon, două cetăți feniciene bogate, pline de viață, de pe malul mării Mediterane, în prezent pe teritoriul Libanului… 

În acele părți a venit Iisus, alături de Ucenicii Săi. Evanghelistul Marcu ne arată, cu altă ocazie, că Mântuitorului îi cunoștea bine pe locuitorii de aici deoarece, citez: “dimprejurul Tirului şi Sidonului, mulţime mare, care, auzind câte făcea, a venit la El“; la fel, Evanghelistul Luca ni-i prezintă ca fiind familiarizați cu prezența Lui, iată: “mulțime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe ţărmul Tirului şi al Sidonului“. 

Acum însă Domnul Însuși umbla în ținuturile lor, propovăduind. Brusc, o cananeancă a țâșnit către El. Cananeenii erau urmașii fiului lui Noe, Ham. Locuiau în aceste părți, dar se deosebeau de ceilalți evrei prin limbă și credință. Și totuși, o femeie, o mamă îndurerată “din acele ținuturi“ citez, “ieșind striga, zicând: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de diavol“ (Matei 15, 21-28). Iar Iisus tăcea. Cu cât femeia striga mai tare, cu atât El era cufundat în tăcere. Atunci Ucenicii, cu inima frântă de tânguirile femeii, Îl imploră pe Hristos așa: “Dă-i drumul, că strigă în urma noastră“; adică elibereaz-o, Stăpâne. 

Ce a obținut Hristos tăcând cu obstinație? Printr-un procedeu psihologic extrem – nu faci nimic când celălat se chinuie în fața ta – Mântuitorul a extras din Apostoli, ca dintr-un teasc sufletesc, sentimentul de milă, de compasiune, de empatie cu suferința aproapelui, chiar dacă acesta era î n d e p ă r t a t ca limbă, etnie și credință. Ucenicii au asistat la un act de milostenie cu valoare universală, și asta a fost marea lecție primită acolo, în briza sărată a Mediteranei… 

Ce a urmat, cunoaștem prea bine: femeia era de o inteligență și o încredințare a inimii remarcabile, iar Hristos știa inclusiv asta…

Previous Post

Templul din Ierusalim – prototipul Bisericii

Next Post

Troiţă de Arhierei

Related Posts
Total
0
Share