Video – Mormântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Ierusalim

Sfânta Scriptură nu amintește nimic despre Adormirea Maicii Domnului, astfel că nu este clarificat nici locul mormântului Acesteia. Așa că locul unde a stat Maica Domnului timp de 3 zile este o taină încă, pentru toți creștinii, indiferent de confesiune. Cu toate acestea, cei mai mulți teologi înclină să creadă că în Ierusalim a fost îngropată Maica Vieții, și nu în Efes, unde era casa Evanghelistului Ioan.

 Istoricul Bisericii, distrugeri și rezidiri

Mormântul Maicii Domnului din Israel este așezat în capitala onorifică a statului, Ierusalim, în Valea Iosafat, la poalele Muntelui Măslinilor, de fapt, un deal mai mare. Pentru că nu există altitudini prea mari în zonă, evreii au pus denumiri de „munți” celor mai multe dealuri.

Biserica Mormântului Maicii Domnului este o Biserică semi-îngropată în pământ, în formă de cruce. Intrarea în Biserică se face prin coborârea unor trepte până jos, unde se află mormântul Maicii Domnului. Detaliul care miră turistul aflat pentru prima dată în acel loc este numărul impresionant de candele: peste 500. Jumătate aparțin ortodocșilor, iar jumătate copților. Candelele sunt străjuite de un minunat candelabru, donație din partea românilor, ce fascinează prin multitudinea culorilor.

Lăcașul a fost construit de Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, între anii 325-337. Existența acesteia este confirmată și de arheologi, care au dovezi asupra unei vechi bazilici creștine pe valea râului Cedron, numită de evrei Valea Iosafat. Patriarhul Iuvenal, iar mai apoi Împăratul Mauriciu au construit o capelă care a devenit loc de pelerinaj.

Distrusă de perși în 614, Biserica este rezidită în forma de astăzi, de cruciați, în secolul al IX-lea. A urmat o succesiune de distrugeri și rezidiri ale Bisericii, dar cripta Maicii Domnului a fost cruțată, inclusiv musulmanii purtând un respect deosebit pentru Maica Domnului, „mama profetului Iisus”.  Anul 1757 aduce mormântul Maicii Domnului în posesia Bisericii Ortodoxe, iar săpăturie arheologice din 1972 confirmă autenticitatea mormântului.

Icoana Maicii Domnului – Ierusalimița, apărătoarea Ierusalimului

Tot în această Biserică, în spatele mormântului Maicii Domnului, se află Icoana Maicii Domnului, Ierusalimița, numită și „apărătoarea Ierusalimului”. Conform ghidului Bisericii, Icoana a săvârșit nenumărate minuni, nu doar în Israel, ci și în alte țări prin care a fost dusă, ca Bulgaria sau Grecia.

Acum aproape 250 de ani, la Mănăstirea Maria Magdalena din apropierea acestei Biserici, trăia o maică Tatiana, care picta. Într-o noapte i se arată, în vis, o femeie care îi spune: „Vreau să mă zugrăvești pe lemn, precum m-a zugrăvit Sfântul Apostol Luca”. Aceasta nu era alta decât Maica Domnului. Tatiana îi relatează maicii starețe întâmplarea, dar aceasta o liniștește, punând visul pe seama oboselii. Așa că o conduce la chilie, unde, alături de Tatiana, o găsește pe femeia din vis, zugrăvită pe lemn și vorbindu-le: „Vreau să stau în casa mea, în Grădina Ghetsimani, lângă mormântul meu”. Văzând această minune, clericii au dus Icoana în procesiune și au așezat-o la locul dorit de Maica Domnului.

În anul 1947, în Ierusalim au fost inundații atât de mari, încât apa a ajuns la fereastra Bisericii. Se spune că în momentul în care apa creștea, Icoana a închis geamul Bisericii (pe acolo intra apa) și s-a ridicat deasupra apei, stând așa până când apa a fost scoasă din Biserică.

O altă minune la care a fost martor ghidul român al Bisericii s-a petrecut în 1999, cu ocazia unor noi inundații. Și de această dată, Icoana s-a ridicat și plutea deasupra apei, rămânând neudată. Pe măsură ce apa era scoasă, aceasta cobora tot mai jos, până când s-a așezat singură pe piedestal.

Serafim Armanca

Total
1K
Shares
Previous Post

Troparul Adormirii Maicii Domnului

Next Post

Evanghelia zilei (Matei 18, 1-11)

Related Posts