Ziua Culturii Naţionale: Mihai Eminescu a numit Biserica Ortodoxă Română „maica spirituală a neamului românesc”

Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale în anul 2010, şi sărbătorită începând cu anul 2011, informează Agerpres.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile în parteneriat cu alte instituții, și nu numai, în eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, în bisericile din întreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data trecerii în veşnicie a lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

În mesajul transmis anul trecut de Ziua Culturii Naţionale, Patriarhul Daniel a amintit de cuvintele poetului national Mihai Eminescu, prin care acesta recunoştea contribuția majoră a Bisericii Ortodoxe Române la formarea și promovarea culturii neamului românesc.

„Mihai Eminescu, cunoscând rolul Bisericii și al credinței creștine în dezvoltarea culturii și a limbii române ca veșmânt viu al învățăturilor de credință și al cultului liturgic, a numit Biserica Ortodoxă Română maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului [1]”.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902, notează Agerpres.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Notă

[1] Timpul, 14 august 1882, în: Mihai Eminescu, Opere, vol. 13, Bucureşti, Ed. Academiei, 1989, pp. 168-169.

Sursa: http://Basilica.ro

Previous Post

Eminescu: „Hai să ne călugărim, căci nu suntem făcuţi să trăim între lupi”

Next Post

Sfântul Pavel Tebeul, primul pustnic

Related Posts
Total
0
Share