1. Datoriile creștinului

1. Care este cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata ?

Cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata este grija de mantuirea sufletului sau. Nimic pe lume nu e mai de pret pentru el ca mantuirea sufletului, dupa cuvantul Mantuitorului, care zice : ” Ce va folosi omului de ar dobandi lumea toata si-si va pierde sufletul sau ? Sau ce va da omul, schimb pentru sufletul sau ?” (Marcu VIII, 36-37).

2. Dar ce este mantuirea ?

Mantuirea este eliberarea din robia pacatului si a mortii si dobandirea vietii de veci, in Dumnezeu. Ea ne-a fost facuta cu putinta de intruparea, jertfa si invierea Domnului nostru Iisus Hristos si ne-o insusim prin harul dumnezeiesc, cu care trebuie sa conlucram prin credinta si fapte bune. De mantuire se poate impartasi orice om, caci Dumnezeu “voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului” (I Tim. II, 4).

3. Unde se gaseste adevarul care duce la mantuire?

Adevarul care duce la mantuire se gaseste in Sfanta Biserica Ortodoxa, “stalpul si temelia adevarului” (I Tim. III, 15).

4. De la cine are Biserica Ortodoxa acest adevar?

Biserica Ortodoxa are acest adevar de la Dumnezeu insusi, vestit mai dinainte de prooroci, patriarhi si drepti, care au avut o viata si cugetare sfanta, si implinit prin Iisus Hristos Mantui torul. “In multe feluri si in multe chipuri de demult Dumnezzeu graind parintilor prin prooroci, in zilele acestea mai de pe urma a grait noua intru Fiu/, pe care L-a pus mostenitor tuturor, prin carele si veacurile au facut. Care fiind stralucirea slavei si chipul ipostasei Lui si purtand toate cu cuvntul puterii Sale…” (Evr. I, 1.3).

5. Cum a dat Dumnezeu acest adevar?

Acest adevar l-a dat Dumnezeu prin Descoperirea dumnezeiasca.

Previous Post

Viața Cuviosului Paisie Aghioritul – 10. Pregătirea pentru viața monahală

Next Post

În apartament

Related Posts
Total
0
Share