10 citate ale Arhimandritului Emilian Simonopetritul despre boală și îndurarea suferinței: Bolile pot fi o binecuvântare

Arhimandritul Emilian a fost egumen al Mănăstirii Simonos Petras din Muntele Athos între 1973 și 2000, de la care a primit și supranumele de Simonopetritul. A condus obștea timp de 27 de ani, deși a avut numeroase probleme de sănătate.

În anul 2000, Arhimandritul Emilian a fost nevoit să predea egumenia Arhimandritului Elisei, deoarece problemele de sănătate nu îi mai permiteau să coordoneze întreaga obște monahală.

Părintele Emilian a trecut la viața veșnică în data de 9 mai 2019. Opera sa cuprinde o tematică diversă, formată din omilii, predici și comentarii duhovnicești.

În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, am realizat o selecție care cuprinde 10 citate din opera Arhimandritului Emilian Simonopetritul despre boală și îndurarea suferinței.

10 citate despre boală și îndurarea suferinței

  1. Bolile pot fi o binecuvântare, adică să vină de la Dumnezeu, dar pot fi și o urmare a greșelilor și neatențiilor noastre.
  2. Boala este un semn care mă unește cu Dumnezeu, dar eu, când mă îndeletnicesc cu boala mea, această îndeletnicire devine o uitare a adevăratului Dumnezeu.
  3. Când un bolnav rabdă boala pentru Hristos, pentru Împărăția Cerurilor, atunci binecuvântările lui Dumnezeu cad pe pământ ca o ploaie.
  4. Boala este urmarea păcatului, care a întunecat, a secătuit și a dezarticulat firea noastră, și de aceea are urmări în fiecare om.
  5. Boala ne va pândi întotdeauna, însă trebuie să o vedem ca niște copii ai lui Dumnezeu, și nu ca niște oameni ai acestei lumi.
  6. Cele mai multe dintre vlăguieli sunt rezultatul stărilor sufletești provenite din încălcarea poruncilor dumnezeiești.
  7. Boala este un prilej ca omul să rămână singur, să se gândească numai la sine însuși, să se gândească la cea mai reală întâmplare a vieții sale, adică la moarte.
  8. Când sufletul se îmbolnăvește, se îmbolnăvește și trupul, se întinează și trupul.
  9. Boala este unul dintre darurile cele mai frumoase, mai puternice și mai serioase făcute de Dumnezeu omului, este un semn care indică interesul și aplecarea lui Dumnezeu asupra noastră.
  10. Prin urmare, boala este, pe de o parte, urmare a păcatului și a egoismului omului, dar Dumnezeu, care scoate binele din rele, o folosește ca să obțină virtute și veșnicie.

Sursă citate: Arhimandritul Emilianos Simonopetritul, „Așteptarea lui Dumnezeu – Despre boală, suferință și moarte”, Editura Sf. Nectarie, Arad, 2019.

Sursa: http://basilica.ro.

Previous Post

În căutarea Raiului pierdut – căsătoria e o călătorie spre veşnicie

Next Post

Apostolul zilei (Fapte 3, 1-8)

Related Posts
Total
0
Share