10 lei și 50 de bani

O fetiţă a intrat în camera ei şi a scos din ascunzătoarea din dulap un borcan. A turnat conţinutul borcanului pe podea şi a început să numere banii…cu atenţie. A numărat mărunţişul de trei ori, până rezultatul a ieşit exact la fel. Nicio şansă să greşească.

A pus cu atenţie monedele în borcan, apoi a aşezat capacul, a ieşit pe uşa din spate şi a mers șase străzi până la farmacia cu semnul verde, la intrare.

A aşteptat cu răbdare pentru ca farmacistul să fie atent la ea, dar acesta era prea ocupat în acel moment. Fetiţa şi-a mişcat picioarele pentru a face un zgomot. Nu s-a întâmplat nimic. A încercat să scoată un sunet pentru a atrage atenţia, însă nu s-a întâmplat nimic. În final, a luat o monedă din borcanul ei şi a pus-o pe tejghea. Asta a funcţionat.

– Ce anume doreşti? a întrebat farmacistul pe un ton iritat. Vorbesc cu fratele meu pe care nu l-am văzut de ani – a spus el fără să aştepte un răspuns la întrebare.

– De fapt, doresc să vorbesc cu dumneavoastră despre fratele meu – a răspuns fetiţa pe acelaşi ton ridicat. Este foarte, foarte bolnav şi vreau să cumpăr o minune.

– Poftim? – a întrebat farmacistul.

– Numele lui este Andrei şi ceva rău îi creşte în cap, iar tata spune că doar o minune îl mai poate salva în acest moment. Aşadar, cât costă o minune?

– Noi nu vindem minuni, fetiţo! Îmi pare rău, nu te pot ajuta, a spus farmacistul, înmuiat un pic.

– Uitați, am bani să vă plătesc. Dacă nu este de ajuns, adun restul. Doar spuneţi-mi cât costă.

Fratele farmacistului era un om bine îmbrăcat. S-a întors către fetiţă şi a întrebat-o:

– De ce fel de minune are nevoie fratele tău?

– Nu ştiu, a spus fetiţa. Ştiu doar că mama spune că are nevoie de o operaţie. Însă tata nu poate să plătească, aşa că vreau să folosesc banii mei.

– Câţi bani ai? – a întrebat bărbatul.

– 10 lei şi 50 de bani, a răspuns încet. Sunt toţi banii pe care îi am, dar pot face rost de mai mulţi.

– Ce coincidenţă! – a zâmbit bărbatul. O minune pentru frăţiori costă exact 10 lei și 50 de bani.

A luat banii într-o mână, iar cu cealaltă a apucat mânuţa ei şi a spus:

– Arată-mi unde locuieşti. Vreau să-l văd pe frăţiorul tău şi să-i cunosc pe părinţii tăi. Hai să vedem dacă am acea minune de care ai nevoie.

Bărbatul bine îmbrăcat era un chirurg renumit, specializat în neuro-chirurgie. Operaţia a fost gratuită şi nu a durat mult până ce Andrei a ajuns din nou acasă şi se simţea bine. Mama şi tata vorbeau cu plăcere despre şirul de evenimente ce i-au adus aici.

– Acea operaţie a fost o adevărată minune, a şoptit mama. Mă întreb cât o fi costat?

Fetiţa a zâmbit. Ştia exact cât a costat minunea…10 lei şi 50 de bani…plus credinţa unui mic copil.

Previous Post

Evanghelia zilei (Matei 13, 10-23)

Next Post

Sfântul Mucenic Emilian, nufăr curat şi preafrumos al Dunării

Related Posts
Total
0
Share