Abu Serga, cea mai veche biserică din Egipt, poate fi vizitată online

Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a lansat turul virtual al Bisericii Abu Serga („Sfântul Serghie”) din Cairo, cea mai veche biserică creștină din Egipt.

Turul virtual interactiv este accesibil de pe platforma online my.matterport.com cu ajutorul computerului, dispozitivelor smart sau chiar cu echipament VR (ochelari pentru Realitate Virtuală).

Sunt prezentate toate nivelurile construcției. Pentru specialiști există o opțiune de trasare de linii și măsurare a distanțelor din încăperile vizitate online.

Biserica, dedicată Sfântului Serghie, datează din secolul al IV-lea și are o structură specifică vechilor bazilici: o navă principală și două laterale, despărțite între ele de un număr total de 12 stâlpi.

A fost construită deasupra unei grote în care au locuit temporar Maica Domnului, pruncul Iisus și Dreptul Iosif la întoarcerea lor din Egipt în Palestina.

Turul virtual este binevenit, pentru că în cea mai mare parte a timpului accesul în grota situată la 10 metri adâncime nu este posibil, aceasta fiind adesea inundată de apele Nilului.

Sfântul Serghie a fost martirizat împreună cu Sfântul Vah în jurul anului 300. Aceștia erau înalți demnitari la curtea împăratului roman Maximian, dar au refuzat să se închine zeilor păgâni.

Capetele Sfinților Serghie și Vah au fost aduse în țara noastră de domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș, de unde Mitropolitul Firmilian al Olteniei le-a mutat în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie” din Craiova. Fragmente din moaștele lor se găsesc și la biserica Palatului Cotroceni din București.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Acatistul Cuviosului Paisie cel Mare

Next Post

Odihna mea se naşte atunci când îl odihnesc pe celălalt

Related Posts
Total
0
Share