Ajutorul dat de Sfânta Varvara Cuviosului Paisie Aghioritul după operația la plămâni

– Gheronda, de ce are cineva o deosebită evlavie la un Sfânt?

– Pentru ca cineva să aibă o deosebită evlavie la un Sfânt, trebuie ca Sfântul să‑i fi vorbit înlăuntrul său într‑un fel sau altul. Fiecare, din pricina unui anumit fapt, care i s‑a întâmplat cu ajutorul unui Sfânt, are și o deosebită dragoste faţă de acest Sfânt. Acest fapt poate fi ceva serios sau poate fi lipsit de importanţă. Iată eu, deoarece de mic mergeam la Bisericuţa Sfintei Varvara, acolo la Koniţa, am mare evlavie la Sfânta Varvara. Sfânta m‑a ajutat și în armată, când, deși eram fără carte, m‑au luat la transmisiuni. M‑a ajutat apoi și la sanatoriu, după operaţia la plămâni (1). Atunci medicii mi‑au spus că, de îndată ce se va curăţa plămânul, îmi vor scoate furtunașele și aparatul (2). Și deși trebuia să fie scoase la cinci zile după operaţie, iată că trecuseră douăzeci și cinci de zile și eu tot cu ele eram, din care pricină sufeream mult. Sâmbătă, pe 3 decembrie, îi așteptam pe medici să mă slobozească de această mucenicie, dar, din păcate, nu au venit.

Duminică dimineaţa, când se prăznuia pomenirea Sfintei Varvara, mi‑am spus: „Dacă era să mă ajute Sfânta Varvara, trebuia să fi făcut‑o până acum. Medicii au plecat. Astăzi, Duminică, este imposibil să vină. Acum cine îmi va scoate furtunașele?”. Am spus și vreo două cuvinte de nemulţumire: „Am aprins candela de atâtea ori în Bisericuţa Sfintei. Ce plute am pus, cât untdelemn am dus! Am curăţat și Biserica și am aranjat‑o. Și să nu‑mi scoată două furtunașe?”. După aceea m‑am gândit: „Se vede că am supărat‑o pe Sfânta Varvara și de aceea nu s‑a îngrijit să mi le scoată”. Deodată am auzit zarvă. „Ce se întâmplă?, îmi spun. A păţit cineva ceva?”. „Vin medicii”, mi‑a zis cineva. Nu știu ce l‑a apucat pe director, că le‑a spus medicilor dis‑de‑dimineaţă: „Mergeţi și scoateţi furtunele călugărului!”. Intră medicii în salon și‑mi zic: „Avem ordin să‑ţi scoatem furtunașele”. Se vede treaba că nu i‑a plăcut Sfintei Varvara că am spus acele cuvinte de nemulţumire. Uneori trebuie să și cârtești puţin. Dar mai bine este să nu cârtești. Dacă nu cârtești, înseamnă că ai nobleţe.

Vezi, un Sfânt uneori ne dă imediat ceea ce îi cerem, alteori însă ne dă mai târziu. Alteori îl ascultă pe cel care se roagă, pentru că se află într‑o stare duhovnicească
bună, iar alteori pentru că plânge și cârtește ca un copil mic.

(1) În noiembrie 1966 Stareţul a fost supus unei operaţii la plămâni, deoarece avea bronșectazie.

(2) Aparatul îi fusese atașat pentru scurgerea lichidului după intervenţia chirurgicală.

Extras din Despre rugăciune– Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Acatistul Sfintei Mare Muceniţe Varvara

Next Post

Omul se aseamănă lui Dumnezeu când dăruiește celorlalți

Related Posts
Total
0
Share