Atenție la duhul întristării

Atenție la duhul întristării, căci aceasta dă naștere la toate relele. O mie de ispite apar din pricina lui: agitație, furie, învinuire, nemulțumirea de propria soartă, gânduri de desfrânare, schimbare permanentă a locului.

Uneori duhul cel rău al întristării pune stăpânire pe suflet și îl lipsește de umilință și bunătate față de frați și dă naștere la dezgust față de orice conversație.

Atunci sufletul evită oamenii, crezând că aceștia se află la originea tulburării sale și nu înțelege că pricina tulburării sale se afla într-însul.

Sufletul plin de întristare și parcă scos din minți este incapabil să accepte în pace sfaturile bune ce i se aduc sau să răspundă cu smerenie la întrebările ce i se pun.

Primul medicament cu ajutorul căruia omul își află în curând mângâiere sufletească este smerenia inimii, așa cum ne învață Sfântul Isaac Sirul.

Aceasta boală este tratată cu rugăciune, abținere de la grăire în deșert, lucru de mână, după puterile fiecăruia, citirea Cuvântului lui Dumnezeu și răbdare; căci acest duh se naște din lașitate, trândăvie și grăire în deșert.

Cuviosul Serafim de Sarov


Puteți citi și:

Cuviosul Serafim de Sarov, monahul cu nume de văpaie

Troparul Cuviosului Serafim de Sarov

Ursul Cuviosului Serafim de Sarov

Cuviosul Serafim din Sarov – despre negoțul duhovnicesc

Lacrimi la Icoana Cuviosului Serafim

Cuviosul Serafim de Sarov și cartofii – mărturie

Desen animat ortodox despre viața Cuviosului Serafim de Sarov

Cuviosul Serafim de Sarov – Rugăciune de pocăință

Previous Post

Viețile Sfinților – ianuarie, ziua 2

Next Post

Cuviosul Serafim de Sarov și ucenica lui, față în față cu Maica Domnului

Related Posts
Total
0
Share