Au fost deshumate Moaștele Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul

După recentul anunț al canonizării Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul de către Patriarhia Ecumenică, la Sihăstria Sfânta Ana Mică au fost deshumate Sfintele sale Moaște.

Astfel, după anunțul canonizării, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa şi Kampania, a fost săvârșită rânduiala de deshumare a osemintelor Cuviosului Gherasim. La acest moment au fost prezenți monahi din obștile mai multor chilii, ucenici sau apropiați ai Cuviosului aghiorit.

La deschiderea mormântului, osemintele Cuviosului Gherasim au fost găsite întregi, cu bună mireasmă și de culoarea chihlimbarului.

Preacuviosul imnograf Gherasim Mikraghiananitul (1905-1991) a viețuit la în Sfântul Munte Athos la Schitul Sfintei Ana, mai exact la Sfânta Ana Mică, la Coliba Cinstitului Înaintemergător.

Atras de poezia liturgică și manifestând o harismă deosebită în această direcție, Părintele Gherasim a compus o operă imnografică de mare anvergură, comparabilă cu cea Sfântului Roman Melodul. Acesta a compus numeroase acatiste, canoane (paraclise), condace, tropare, slujbe întregi ale Sfinților și sinaxare complete pentru Sfinții recent canonizați. Multe dintre compozițiile sale au fost incluse de către autoritățile bisericești în serviciul liturgic, numeroase alte lucrări inedite rămânând însă în manuscris.

A trecut la Domnul în chilia sa în dimineața zilei de sâmbătă, 7 decembrie 1991 și a fost înmormântat în apropierea peșterii Sfinților Dionisie și Mitrofan.

Preot Silviu Cluci

Sursa: http://doxologia.ro

Previous Post

De ce eu?

Next Post

Rugăciunea de mulțumire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru Sfântul Munte Athos

Related Posts
Total
0
Share