Biserica şi vaccinurile

Domnul Iisus Hristos răstignit din nou, între binele şi răul lumii de astăzi

Spunea Cuviosul Pamvo al pustiului, în apoftegmele sale de folos: “De câte ori am vorbit, nu m-am căit”.

Iată că în ultima vreme societatea este tot mai bulversată și controversată, legat de problematica vaccinării pentru virusul Sars-Cov 2.

Sfântul Ioan Damaschinul, dogmatist și gândiror creștin spunea în scrierile sale: “Binele care nu se face bine, nu este bine”.

De aici se naște și o întrebare fundamentală, pentru tot românul creștin și trăitor în spațiul românesc: În ce calitate trebuie să-și dea girul afirmativ Biserica Ortodoxă în problema despre vaccinarea populației în situația actuală?

Medicina este o știință sensibilă și foarte complexă, care necesită ani de studii, de învățătură, de cunoaștere și cercetare asiduă.

Ne întrebăm retoric, ce studii medicale are preotul sau episcopul, care au studiat în domeniul Teologiei Ortodoxe, să-și dea avizul sufletesc, pentru o operațiune medicală în premieră, fără istoric bine stăpânit și cunoscut, asupra unui virus nou, încă nestudiat îndeajuns, ca lucrare, infestare și periculozitate asupra ființei umane?

Ar fi arbitrar ca preoții sau episcopii să sune la OMS sau la Ministerul Sănătății și să întrebe, așteptând răspunsuri valide, la probleme de Liturgică, Dogmatică, Misiologie sau de Drept Canonic.

Ne întrebăm noi românii, oare din 1989 până astăzi, nu am mai lucrat cu vaccinuri, an de an, în țară noastră?

Unde este, PERLA MEDICINEI ROMÂNEȘTI, INSTITUTUL CANTACUZINO, care peste 50 ani ne-a imunizat de toate bolile vremurilor trecute?

Nu este mai ușor ca Ministerul Sănătății să ia o echipa de cercetători ai Institutului Cantacuzino și să supună câteva doze de vaccin la analiză, cercetare, evaluare, testare, monitorizare, apoi să emită o decizie ministerială în care să scrie clar: “NOI ÎN CALITATE DE SPECIALIȘTI, CERCETĂTORI, ÎN URMA CONSULTĂRII CU SPECIALIȘTI DIN ÎNTREAGA LUME, VĂ GARANTĂM CALITATEA ȘI SIGURANȚA VACCINULUI, VACCINAȚI-VĂ CU TOATĂ ÎNCREDEREA”, semnat: echipa de cercetători a Institutului Cantacuzino?

Avem milioane de euro de băgat în armament, avioane, rachete și nu avem niște sume modice, să putem asigura sănătatea românilor din România.

Clar, se poate orice trebuie, dacă se vrea, dar dacă nu se vrea și nu interesează pe nimeni, dintr-o lipsă totală de interes național, sănătatea românilor nu mai este un interes al Statului, clar nu se poate și nu se vrea.

Ce poate fi mai umilitor și rușinos în spațiu public, cu specialiști de marca doctorilor: Rafila, Cercel, Tataru, Arafat și mulți alții, să ajungă să se roage Ministerul Sănătății de preoți și Biserică să-i convingă pe românii creștini să se vaccineze?

Domnilor ai Ministerului Sănătății, nu dumneavoastră ați pus reguli peste reguli, protocoale peste protocoale, umilind preoții, Biserica și cultul public că sunt singurele surse de transmitere și infectare cu Sars-Cov2?

Ar fi bine să consultați părerea managerilor din lanțurile de hipermarketuri, legat de vaccin, ei nu au fost atinși de acest virus ucigaș, în aceste luni de restricții, au mai multă experiență.

Deodată, așa din senin, după ce ați stresat și agitat toată populația României cu amenzi consistente, violență verbală, rețineri, avertismente scrise și procese de zădărnicirea bolii, pierzându-vă credibilitatea în fața românilor, acum doriți ajutor, umbrind imaginea Bisericii, amestecând-o ad-hoc în povestea vaccinării, de parcă instituția Bisericii ar fi stabilit reacțiile adverse ale vaccinului împotriva SARS-COV2.

Deși pare simplă problema și aproape rezolvată, ea are suficiente complicații de strategie, de implementare, de vaccinare, nu se rezolvă bătând din palme.

Sunt foarte multe necunoscute, fără fundament stabilit în scris.

Vaccinarea se face pe propria răspundere.

Cum, pe ce criteriu?

Ce știe cetățeanul de rând despre vaccinul care i s-a administrat?

Ce răspundere poate avea cetățeanul, neștiind cercetătorii bine totul despre reacțiile adverse ale acestui vaccin?

Se pare că dintr-un vaccin care nu este obligatoriu, totuși este ușor impus, până la obligativitate, de ce?

Locul unui vaccin este în centrele de vaccinare și în farmacii, iar cetățeanul convins, merge singur, doritor să-l caute și să și-l administreze.

De când actul medical, a devenit un lucru obligatoriu și impus forțat, peste liberul arbitru al pacientului?

De ce, atâta reclamă gratuită și ușor forțată?

Dacă știința, tehnica, cultura, inteligența socială, mijloacele de informare în masă sunt la dispoziția cetățeanului român, de la vârste precoce, 10 și chiar 12 ani, de ce atâta repezeală și grabă?

Consider că toate conspirațiile ieftine, toate teoriile antihristice, toate semnele apocaliptice și profețiile care curg șuvoaie pe toate mediile de socializare, nu au nicio treabă cu vaccinul și nici cu Biserica.

Fiecare înstituție socio-umană cu ale ei treburi: spitalul și medicina în hotarele științei și a menirii sale în slujba umanității, cu gândul cel mai curat, cinstit, corect și transparent, așa cum ar trebui să fie din voia Logosul divin, care a lăsat medicul pentru om și omul să fie medic pentru oameni, cu multă dragoste și conștiință, altfel pierdem menirea de Spital și de doctor.

Iar Biserica să fie în continuare BISERICĂ “spital duhovnicesc”, spre folosul sufletesc al creștinului practicant și trăitor. Celor amatori le amintim că aghiazma, uleiul de Maslu, Euharistia, rugăciunea și moaștele pot vindeca boli trupești și sufletești, dar mai trebuie să și credem, nu să hulim, luând în bășcălie pe Dumnezeu și Biserica Sa.

Nu contează cine se vaccinează, ori cine nu se vaccinează, contează să lăsăm cetățeanul să aleagă el singur, ce crede că îi este de folos, nu cu amenințări, constrângeri, forță sau mijloace neconvenționale, aceste moduri de constrângere nu dau valoare actului medical, nici nu-i luminează măsurile științei.

Obligativitatea și constrângerile nu fac obiectul de studiu al științei sau al medicinei, “cercetarea” dă validitate actului medical, un doctor bun și un medicament bun se caută, nu se impun cu forța, domnilor ai Ministerului Sănătății.

Închei prin a ruga din suflet pe toți creștinii, poporul român ortodox, să se oprească din polemici, hule, batjocuri, jigniri, să treacă la sfânta și dumnezeiasca rugăciune, pentru oprirea necazurilor care vin asupra noastră, de la om, de la lume, de la diavol și din îngăduința lui Dumnezeu.

Să facă fiecare, ceea ce crede el singur, ce simte, ce gândește și ce îl luminează Dumnezeu prin lucrarea lăuntrică.

Nu trebuie să ne împărțim în hoarde, din contra, să arătăm reverență, educație, răbdare, îngăduință, discernere și mult bun simț.

Fiecare cetățean creștin-ortodox este conștient de darul sacru al vieții și al sănătății sale, să purtăm grijă de ele, indiferent de modul în care o facem, fiecare murim o singură dată, numai și numai în dreptul nostru.

Dacă vom trăi frumos, vom muri frumos, dacă vom trăi dezordonat și moartea ne va fi la fel.

Aș da un sfat tuturor binefăcătorilor noștri de oriunde: “NU EXISTĂ BINE FACUT CU SILA”.

Un proverb filozofic spune: “SĂ-ȚI FACI ȚIE BINE CÂT DE MULT, FĂRĂ SĂ FACI RĂU ALTORA. SĂ FACI BINE ALTORA, ATÂT DE MULT, ÎNCÂT SĂ NU ÎȚI FACI ȚIE RĂU.”

Sfântul Apostol Pavel spune: “Toate să le faceți spre Slava lui Dumnezeu.” (Epistole)

“De mâncăm sau de bem, de murim sau de trăim, ai Domnului suntem”.(Epistole).

Sfântul Apostol Pavel în Epistola II a către Timotei ne spune clar: “Biserica este stâlp și temelia Adevărului”.

Părintele Calistrat.
Previous Post

Bolovanul

Next Post

Evanghelia zilei (Marcu 11, 22-26)

Related Posts
Total
0
Share