Brățări energetice sau superstiție de înaltă tehnologie?


–          Împrospătează, întărește și stabilizează energia trupului,

–          Mărește rezistența organismului la radiații(de la mobile, calculatoare etc.),

–          Împiedică întoxicarea,

–          Micșorează flegmoanele,

–         Îmbunătățește concentrarea,

–         Stimulează circulația sângelui,

–         Îmbunătățește absorbția elementelor nutritive în sânge,

–         Ajută la reînnoirea celulelor,

–         Distruge viruși și bacterii,

–         Întărește sistemul endocrin,

–         Ajută la protecția ADN-ului,

–         Întârzie procesul de îmbătrânire.

–         Alungă praful și celulele moarte.

 

Acestea le făgăduiește în aparență mica brățară de silicon cu ciudata hologramă de pe miezul ei. În America au devenit foarte solicitate, iar în țara noastră vânzările au crescut brusc, vânzându-se în farmacii în schimbul unui preț neînsemnat de 40€ bucata.

Această brățară „magică” a apărut în California, în Ianuarie 2007. Doi frați, Troy Rodarmel, tehnician de calculatoare, și Josh Rontarmel, profesor de limbă spaniolă, amândoi discipoli ai medicinii chineze antice, căutând un mod natural de vindecare a trupului au inventat Power Balance. Învelișurile se fac în China, hologramele în Minnesota, iar „împregnarea” lor cu frecvențe speciale se face într-o cameră „secretă” din birourile societății din California, la care au acces numai cei doi frați. Încet-încet, din gură în gură, faima brățării s-a întins și, prin internet, vânzările au crescut fulgerător. Dar faptul cel mai uimitor este că această creștere s-a produs fără o dovadă științifică că brățările ar fi eficiente.

În Australia. Comisia Australiană de Concurență și Consum, a acuzat oficial Societatea Power Balance pentru activitatea nedemnă de încredere a răspândirii brățării și au obligat-o să facă niște schimbări în privința metodelor de promovare și distribuire a ei. Societatea a fost nevoită să scoată argumentele înșelătoare din site-ul și de pe produsele lor, să accepte că a formulat argumente nefondate, să despăgubească pe toți clienții ei care preferă brățara și să scoată cuvintele „Tehnologia Performanțelor” de pe produsul lor.

În SUA, recent, responsabilii Comisiei pentru Concurența Neloială în SUA au cerut de la fabricanții lui Power Balance, după o mulțime de reclamații ale consumatorilor, să procure dovezi științifice suficiente referitoare la efectul produsului lor.

În Italia vecină, s-au confiscat recent pe plaja din Rimini 6.000 de brățări contrafăcute ale lui Power Balance. Pe acest fapt s-a bazat și Autoritatea Italiană pentru Concurență, care a început recent un control pentru „posibile practici comerciale neloiale” împotriva societăților care distribuie produsul în Italia. În timp de 15 zile societatea producătoare este obligată să prezinte dovezile științifice și medicale referitoare la calitățile și potențialele efecte benefice asupra sănătății umane care sunt atribuite produselor lor. În același termen trebuie să dovedească, de asemenea, că nu există nici o contraindicație pentru sănătatea și siguranța consumatorilor care pot să apară din folosirea produselor concrete.

Patologul Anastasia Moshovakis menționează în 2 Life: „În acest moment se efectuează studii, dar până astăzi, cel puțin, nu s-a dovedit în ce măsură brățările energetice sunt eficiente sau nu”. În același articol din iatronet.gr se arată: „Organismul uman este prea complex ca să se poată echilibra cu ajutorul unei holograme care emite unde energetice. Mai ales că, din moment ce nu s-a testat și aprobat oficial, nu putem spune cu siguranță că pe termen lung nu va avea efecte negative în organism”.

Revista Time 10/2010 menționează că nu există nici o știință în spatele acestor brățări. De asemenea în Science-Based Medicine se arată că „fenomenul brățării energetice este încă o dovadă a faptului că oamenii sunt foarte precauți” în a o identifica în continuare cu o superstiție de înaltă tehnologie, asemenea cu aceea pe care o au unii care poartă asupra lor un picioruș de iepure care le-ar aduce noroc.

Profesorul de Bilogie Celulară și Radiobiologie de la Universitatea din Atena, dl. L. Margaritis, vorbind în ziarul „Vima (Tribuna)” arată că în acest moment nu putem cunoaște dacă astfel de obiecte oferă ceva organismului, de vreme ce nu există elemente științifice concrete. Potrivit cu cele spuse de profesor, dacă într-adevăr brățara energetică emite unde electromagnetice de joasă frecvență, așa cum susțin producătorii ei, este posibil să aibă o oarecare influență, de vreme ce la frecvențe apropiate funcționează celulele corpului uman. „Chiar și astăzi în Medicină se folosește în anumite cazuri radiația electromagnetică de frecvențe joase pentru cicatrizarea rănilor”, spune prof. Margaritis, însă adaugă că influența undelor poate fi și negativă. „Expunerea îndelungată a omului la aceste unde poate provoca vătămări – nu este întâmplător că aparatele de uz casnic și stâlpi care emit astfel de radiație sunt suspectate ca pricinuitoare de cancer”. Pe faptul că nu există nici o dovadă științifică referitoare la influența pozitivă a unor astfel de obiecte asupra sănătății, se bazează și profesorul de Sport de la Universitatea Aristoteliană din Tesalonic, dl. A. Deliyanis. „Chiar dacă aceste brățări acționează asupra organismului, se impune ca toți să aibă în vedere că atletismul se impune să se bazeze pe un antrenament și o alimentație corectă și să rămână departe de orice fel de comercializare, deoarece, în sensul mai larg al cuvântului, brățările este posibil să constituie un fel de dopaj”.

Ce spun însă conducătorii societății?

„Noi nu vindem simple brățări de silicon, ci vindem produse pentru o viață fericită. Funcționarea brățării se bazează pe filozofia orientală, pe chakre și pe principiile acupuncturii. De aceea nu dorim să o facem modă din lifestyle”, spune Ioannis Karahalios, directorul societății, care menționează că astăzi în societatea greacă brățara are o cerere mai mare decât cea la care pot face față. „Ca societate dorim să rămânem departe de lumea medicală și de marile societăți cu interesele lor. Iar dacă cineva dorește confirmare, să meargă în China, să descopere chakra și să caute o explicație oficială referitoare la ele. În viața noastră există unele lucruri care nu se explică, pentru că așa sunt ele”, încheie el.

Dar ce sunt chakrele pe care se bazează brățările energetice?

Chakrele sunt 7 centri energetici ai corpului, care influențează direct sănătatea organelor cu care sunt în legătură.

Cuvântul chakra înseamnă roată în sanscrită. Semnificația chakrelor este arătată în renumitul text sanscrit „Shiva Samhita” referitor la yoga. Sistemul chakrelor este constituit din șapte centri energetici nevăzuți care sunt plasați gânditor de-a lungul coloanei vertebrale, prin care curge energia vitală. Așadar, chakrele constituie elementul de bază a teoriei yoga și al cultului budist.

Ziariștii se află în nedumerire, neștiind dacă este vorba despre o știință tămăduitoare din spațiu, de legile marketing-ului, de o modă care a devenit obicei sau simplu de încă un alt obiect șarlatanesc? Producătorii o spun limpede: „Dorim să rămânem departe de lumea medicală. Dar dacă vrea cineva confirmare, să meargă în China, să descopere chakrele și să caute o explicație oficială referitoare la ele. ”

Fericitul Stareț Paisie spunea: „Hristos a venit în lume ca să se răstignească din dragoste pentru făptura Sa. Mai întâi S-a răstignit și după aceea a înviat. Este un lucru ieftin să ceară cineva bucurii duhovnicești – este altceva dacă i le Hristos. În timp ce aceia care se ocupă, de pildă, cu filozofii hinduse, cu yoga etc. prin cele pe care le fac, urmăresc să ajungă, chipurile, la o stare duhovnicească, la extaz, să simtă o plăcere sau să ajungă mai presus decât ceilalți, fără să se intereseze de ceilalți”.

Iar în altă parte spune: „E bine, oare, să amestecăm balastul cu Hristos?” și: „Noi cerem de la Dumnezeu minunea și nu conlucrăm cu diavolul”.

Îmi aduc aminte de femeie care spunea: „Am mers la preot și mi-a citit, dar durerea de cap nu mi-a trecut. Mă gândesc să merg și la un vrăjitor, poate va reuși acela ceva…” Nu cumva în zilele noastre superstiția și viclenia s-au îmbrăcat cu haina înaltei tehnologii și bat la ușile noastre? Iar noi vom deschide?

Documente ajutătoare: 2 Life iatronet.gr, Time magazine 4/10/2010, Vima bios-balance.gr, beauty accessorie.gr, tanea.gr, vita.gr, inews.gr, Science-Based Medicine.

Sursa: Revista „Sfântul Mina”, Ediție trimestrială a Sfintei Mitropolii Kastoria, nr. 48, Iulie-Septembrie 2011.

 

 

AMENDĂ DATĂ LA 5 SOCIETĂȚI PENTRU BRĂȚĂRILE ENERGETICE

 

 

 

Secretariatul General pentru Protecția Consumatorilor a impus  o amendă de 350.000€ la cinci societăți pentru promovarea, cu argumente neadevărate, și distribuirea spre vânzare a brățărilor energetice,.

Este vorba despre brățările cu diferite denumiri comerciale (power Balance, Bios Balance, Trymax, Energy Balance Performance Technology, SB Super Balance etc.), care, potrivit cu argumentațiile societăților, sunt produse de o tehnologie specială care oferă echilibru, energie, putere, ajută la sănătate; sunt produse atletice de tehnologie pentru mai bune performanțe, care îmbunătățesc echilibrul, puterea și suplețea corpului și ajută la funcționarea și randamentul zilnic mai bun al organismului omului.

Aceste argumente au fost considerate neadevărate, deoarece societățile nu au prezentat elemente doveditoare pentru suficienta argumentare științifică a lor. Mai mult, nu au pus la dispoziție date doveditoare, bazate pe studii referitoare la  îmbunătățirea performanțelor atletice prin utilizarea acestor produse.

De asemenea, denaturată a fost considerată și promovarea unora din aceste produse în reviste și în site-urile magazinelor de vânzare online, prin intermediul declarațiilor unor sportivi cunoscuți, care îi încurajează pe consumatori să cumpere produse, ale căror profituri sunt lipsite de documentare științifică.

Secretariatul General pentru Protecția Consumatorilor, de asemenea, a trimis scrisoare Asociației Farmaceutice Naționale, care să informeze farmaciile din toată țara despre aceste produse și să procedeze imediat la îndepărtarea materialului de promovare ce conține argumente înșelătoare.

Societățile care au fost amendate sunt:

  1. Societatea cu denumirea „4Q ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ-ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ- ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. («IMPORT-EXPORT – 4Q – COMERCIAL S.A.»)” a fost amendată cu 105.000€.
  2.  Societatea cu denumirea „Β.ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ( V.VATIKIOTIS & CO)” a fost amendată cu 105.000€.
  3.  Societatea cu denumirea ΠΑΦΑΡΜ ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ AE (PAFARM FRATII PAPAZOGLOU, SA), a fost amendată cu 65.000€.
  4.  Societatea cu denumirea ΒΙΤΟΡΓΚΑΝ (VITORGAN) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ. ΜΟΝΟΠΟΡΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (REPREZENTANȚE – IMPORTURI – COMERȚ CU PRODUSE FARMACEUTICE ȘI COSMETICE. SOCIETATE CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ), a fost amendată cu 50.000€.
  5.  Societatea cu denumirea JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Societate Comercială Anonimă), a fost amendată cu 25.000€.

 

Sursa: Agenția de Știri Ateniană

 

Republicată de ETHNOS.GR:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63733163

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Pilde de pocăință

Next Post

Aspecte ale ocultismului

Related Posts
Total
0
Share