Bucuria să nu vină dintr-o substanță surogat

„Dacă pe vechile troițe scrie celebra expresie: Viator mementor mori (călătorule adu-ţi aminte de moarte) eu le spun tinerilor Viator mementor vivere (Călătorule adu-ţi aminte de viaţă), deoarece viaţa este un dar frumos, care trebuie trăit cu bucuria adolescenţei, o bucurie adevărată, o bucurie plină de lumină, de tot ce-ţi aduce tinereţea, şi nu o bucurie dată de o substanţă surogat”, le transmite tinerilor Pr. Tudor Gheorghe, asistent social principal şi preot de caritate la centrul de terapie şi tratament al toxico-dependenţilor pentru tineri „Sfântul Stelian” din Bucureşti.

Am ales să stăm de vorbă cu părintele Tudor Gheorghe cu prilejul Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, celebrată anual în data de 26 iunie. Părintele Tudor are mai multe formări în ceea ce priveşte tratarea adicţiilor şi o experienţă bogată în interacţiunea cu tinerii narcomani, lucrând în acest domeniu delicat încă din anul 2006.

2020: peste 275 de milioane de oameni au consumat droguri

Lumea consumului de droguri este un coşmar atât pentru cei care merg pe acest drum, cât şi pentru familiile lor.

„De aceea, le spun tinerilor să se bucure de adolescenţă, să aibă grijă de ei, să studieze, să găsească satisfacerea acestui teribilism în sport, în muzică, în tot ceea ce înseamnă creaţie şi nu în drog, drogul este moartea albă care ucide”, a precizat părintele Tudor Gheorghe.

„De multe ori este foarte importantă şi consilierea familiei, deoarece familia cade într-o deznădejde şi, cu toate acestea, îşi dau seama că numai suportul terapeutic constând în rugăciune, în apropierea de Dumnezeu îi fac să aibă nădejde că bunul Dumnezeu îi va vindeca”.

Statisticile sunt înfiorătoare. Aproximativ 275 de milioane de oameni au consumat droguri în întreaga lume în ultimul an, în timp ce peste 36 de milioane de oameni au suferit de tulburări ale consumului de droguri, conform Raportului mondial privind drogurile din 2021, publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

România – „ruta balcanică”

În România, drogurile au început să devină o problemă naţională în jurul anilor 2000. Îmediat după evenimentele din 1989, ţara noastră era o rută de tranzit pentru stupefiante.

„Se numea ruta balcanică și drogurile treceau către Occident prin această rută. Încet, încet România devine o țară de consum. În acest sens, încep să crească statisticile în ceea ce privește drogurile ilicte. Principala formă de consum a drogurilor foarte periculoase este consumul de heroină. A crescut foarte mult consumul de heroină, astfel încât, undeva prin anii 2000/2004, procentul a fost din ce în ce mai mare, astfel încât s-a intervenit la nivel de societate prin crearea unor centre pentru detoxifiere”.

În ceea ce priveşte tratamentul pentru drogurile clasice, cum ar fi heroina, se apelează la un substitut. „Tânărul care fost dependent de heroină vine în centru, face detoxifiere, apoi i se stabilește doza de metadonă și încet, încet, tânărul intră într-o viață socială normală”.

Părintele atrage atenţia că drogurile provoacă mari dezavantaje în ceea ce privește sănătatea mentală, dar și în ceea ce privește sănătatea fizică şi cea duhovnicească.

„Biserica acţionează prin prevenţie, dar şi prin tratare

Biserica Ortodoxă Română luptă împotriva acestui flagel care afectează societatea românească prin diferite modalităţi. „În ceea ce privește consumul de droguri, Biserica acționează prin prevenţie, dar şi prin tratare”, precizează părintele.

„Biserica a organizat mai multe workshopuri și a înființat o asociație la Iași pentru a combate consumul de droguri, dar lucrează și prin prezența în spital a preoților de caritate. În acest sens, am avut un workshop în care toți preoții de caritate au fost instruiți cu privire la aspecte psihosociale privind conduitele toxicomane la adolescenți și ruta prin care un adolescent poate să devină din consumator un tânăr tratat”.

De asemenea, în cadrul Bisericii funcţionează mai multe centre pentru tratarea dependenţelor. Unul dintre acestea se află sub ocrotirea Sfântului Stelian.

„În anul 2003 a luat ființă centrul de terapie și tratament al toxico-dependenților pentru tineri Sfântul Stelian, unde prin binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca asistent social terapeut și preot de caritate începând cu anul 2013”.

Părintele Tudor mărturiseşte că mulţi tineri îşi îndreaptă paşii spre Dumnezeu după ce ajung în lumea întunecată a consumului de stupefiante. După terapia comunitară ei simt nevoia să se apropie de cele duhovniceşti.

„Statistic vorbind, foarte mulţi tineri vin şi după orele de consiliere socială şi duhovnicească apelează la taina Sfintei Spovedanii. În activitatea mea, în fiecare an sosesc în centru între 800 şi 1300 de tineri. Vreau să vă spun că toţi aceşti tineri ajung la capelă şi încet, încet sunt preocupaţi de o viaţă duhovnicească, unii rămân fii ai mei duhovniceşti, iar alţii se îndreaptă spre parohie.

Părintele Tudor Gheorghe

Părintele Tudor Gheorghe este autorul primei curricule de competenţe în adicţii pentru medicii de familie. Are două doctorate în Management (Asistenţă socială şi psihoterapie) şi în Tratarea dependenţilor de alcool şi jocuri de noroc. De asemenea, este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Este autorul a mai multor volume de specialitate în tratarea dependenţelor şi urmează să publice un manual de psihoterapie ortodoxă, primul de acest tip semnat de un român.

Sursa: http://basilica.ro


Puteți citi și:

Spovedania unui adolescent: „M-am lăsat de DROGURI cu ajutorul MAICII DOMNULUI”

Previous Post

Am ajuns la vorba lui

Next Post

Rugăciune către Toți Sfinții

Related Posts
Total
0
Share