Când suntem capabili de smerenie totală?

Preot Alexandru Lungu

Atunci când nimic nu mai stă în puterea noastră și totul depinde de celălalt. Femeia cananeancă din Evanghelie este exemplul cel mai concludent în această privință. Aflată la granița dintre disperare și speranță, aude de acest profet ieșit din comun, un om care pe toate le supune prin cuvânt. Are acasă o fată bolnavă.

Deși în mod normal distanța dintre locul unde se afla ea și casa unde locuia alături de fiica sa era una considerabilă, femeia vine singură la intersecția de drumuri cu Hristos. Auzise oare de sluga sutașului, vindecată de la distanță și riscă și ea aceeași abordare? Dacă pe acel păgân nu l-a trecut cu vederea, nu o va face nici cu mine. Puțin probabil totuși să cunoască evenimentele petrecute cu sutașul roman. O fi depășit minunea respectivă granițele cetății, dar totuși nu se împrăștia informația asa cum se întâmplă astăzi.

În primă fază se lovește de ignoranță. Strigătul ei nu are ecoul așteptat. Hristos Își vede liniștit de drum. Insistentele ei totuși ajung la urechile Ucenicilor, care ușor deranjați, aproape rușinați de lipsa de reacție a lui Hristos, intervin pe lângă El. Ajut-o, căci strigă în urma noastră. Nu, Eu sunt venit pentru oile cele pierdute ale lui Israel.

Femeia o fi auzit această afirmație și se încăpățânează, doar o mamă se umilește până la iad pentru încă o clipă de speranță dăruită copilului iubit. Și de această dată Hristos pare aproape de nerecunoscut în reacție. Nu se cuvine să dăm porcilor, cele care se cuvin doar fiilor. Aici probabil cei mai mulți ar fi abdicat. S-ar fi tulburat și aproape sigur l-ar fi persiflat pe cel care părea a fi doar un misogin. Nu și cananeanca. Ea acceptă umilința, jignirile, până la urmă este ultima carte pe care o mai are. Simte că prea puțin contează cum va ieși din confruntarea cu Iisus, se coboară chiar mai jos de pământ cu smerenia, își coboară umanitatea în rândul animalelor. Aici se produce minunea.

Hristos a săpat ca un chirurg priceput în adâncul sufletului acelei păgâne, știind că acolo se află comoara cea de mare preț, credința ce mișcă munții. Cananeanca este o învingătoare peste veacuri. Este vocea celor care nu sunt văzuți și ajutați. Face parte din rândul celor care pornesc cu handicap în viață, dar care se ridică deasupra tuturor prin perseverență și răbdare. Iar peste toate smerenia care aparent te coboară, este elevatorul ce ne duce către destinația finală, Împărăția Tatălui! Sus inima!

Previous Post

Eva şi Maria

Next Post

Părintele Iustin Pârvu – Legalizarea păcatelor atrage urgia lui Dumnezeu

Related Posts
Total
0
Share