Care este originea și semnificația numelor Constantin și Elena?

Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pomeniţi în calendarul Bisericii noastre în ziua de 21 mai, sunt primii împăraţi creştini din istorie. Ei mai sunt cunoscuți și în relație cu supranumele de „Întocmai cu Apostolii”, un „titlu” special pe care Biserica l-a dat unor Sfinți a căror lucrare de propovăduire a Sfintei Evanghelii este considerată asemănătoare cu cea a Apostolilor.

Ziua de 21 mai este un prilej de mare sărbătoare pentru mulți dintre cei pe care-i cunoaștem și care ne sunt aproape. Conform statisticilor, peste 1,7 milioane de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena.

De aceea, am considerat că este potrivit ca, înaintea acestui mare praznic, să aducem în atenția dumneavoastră […] câteva considerații de ordin istoric și etimologic, legate de originea și semnificația numelor Sfinților Împărați Constantin și maica sa, Elena, alături de derivatele lor.

Astfel, numele de „Constantin” este unul dintre cele mai frecvente prenume de pe teritoriul țării noastre, fiind atestat destul de târziu din punct de vedere documentar – în secolul al IV-lea d.Hr – și cunoscut în special datorită Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Numele său este unul mai mult decât sonor în cadrul istoriei Bisericii noastre, deoarece el este cel care a statutat crestinismul drept religie oficială a Imperiului Roman, și a mutat capitala acestuia din Roma, la Constantinopol (Istanbulul din zilele noastre). Din punct de vedere etimologic, numele de „Constantin” își are rădăcinile în grecescul „Konstantinos” și în corespondentul său latin, „Constantinus”. Ambele nume au ca și corespondent direct termenul latin „constans”, care se traduce în limba română prin „constant”, „statornic” sau „echilibrat”.

Specialiștii în filologie consideră că numele de „Constantin” este, de fapt, corespondentul numelui bulgăresc „Стоян” (Stoian) și al numelui vechi grecesc „Eustathios”, acestea fiind traduse tot prin „neschimbător”, „stabil”, „hotărât”. Printre derivatele de la prenumele Constantin se numără Costel, Costi, Costică, Costin, Constanța, Tanța, Codin, Dinu, Dina etc. În ceea ce privește corespondentul numelui în alte limbi, trebuie să amintim faptul că rușii mai utilizează și varianta de „Kostea” sau „Kosta”, iar italienii alte două forme: „Constantino” și „Constanzo”.

Totodată, unul dintre cele mai frecvente și răspândite prenume feminine din cadrul onomasticii ortodoxe este cel de „Elena”, nume purtat de mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare și prăznuită, alături de el, pe 21 mai. Tradiția Bisericii noastre spune că, după Sinodul Ecumenic din anul 325 desfășurat la Niceea, Sfânta Elena a plecat la Ierusalim cu o cantitate mare de aur, dorind să descopere Crucea Domnului, cea făcătoare de viață, în semn de cinstire și mulțumire pentru minunea care i-a adus fiului ei victoria în lupta dată cu Maxențiu în octombrie 312 la Podul Milvius de lângă Tibru.

Din perspectivă etimologică, numele de „Elena” provine din limba greacă, de la termenul „Ἑλένη”, care înseamnă în traducere „făclie”, „cea solară”, „cea strălucită” sau „cea luminoasă”. Pe de o parte, lingviștii spun că numele ar proveni din mitologia greacă, de la „Hélène”, fiica lui Zeus și Leda. Conform legendei, ea a fost cea mai frumoasă femeie din lume, depășită în această calitate de singura zeiță Afrodita. Alte păreri subliniază ideea că prenumele „Elena” provine de la modul în care grecii se numeau pe ei înșiși – eleni sau elini. De aici se explică și variațiile în ceea ce privește pronunția numelui „Elena” în diferite părți ale lumii. Printre derivatele de la prenumele „Elena” se numără: Ileana, Ilinca, Lili, Lena, Lenuța, Lenuș, Neli.

Potrivit statisticilor existente în cadrul Ministerului Administrației şi Internelor, peste 1,7 milioane de români îşi aniversează onomastica în ziua de 21 mai. Mai precis, dintre cei 1.786.974 de români aniversaţi de Sfinţii Constantin şi Elena, 635.068 sunt bărbaţi, iar 1.151.906 sunt femei. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, respectiv 490.646, poartă numele de Constantin, alţi 79.871 – Costel, iar 32.728 – Costică. De asemenea, dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 880.574 poartă numele de Elena, alte 122.285 – Ileana şi 26.209 – Constantina. Alte 64.690 de femei poartă numele de Lenuţa şi 52.582 numele de Constanţa.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro/.

Previous Post

Vindecarea unui preot

Next Post

IPS Athanasie de Limassol – Lasă-le pe toate în mâinile lui Dumnezeu

Related Posts
Total
0
Share