Ce avem voie să facem săptămâna aceasta?

Preot Visarion Alexa

Ce avem voie să facem săptămâna aceasta? Spălăm sau nu? Când se înroșesc ouăle, când se face cozonacul?

Puneți dumneavoastră toate lucrurile acestea bicisnice la picioarele Lui, răstignit pe cruce, și vedeți cam care este accentul Sărbătorii.

Faceți ce doriți, oameni buni, însă intrați în noima vieții Sale pe pământ.

De asta sărbătorim Paștile în fiecare an, pentru a ne aminti cine suntem și încotro ne îndreptăm.

Dacă în restul anului omul e ca frunza-n vânt, năuc, de Paști, Iisus îl cheamă să înțeleagă noima vieții Sale, îl invită să pășească pe Calea care-l va duce spre Dumnezeu.

Viața noastră se regăsește în rugăciunea lui Iisus din grădina Ghetsimani. Refugiat în spațiul unei grădini, Iisus trăiește tragedia zilnică a umanității.

Acolo El arată firea omenească, ce trece prin delirul omului care simte că se apropie suferința și încercă să fugă de ea, încearcă să construiască pe pământ binele absolut.

Gândul omenesc al lui Iisus ( “De s-ar putea, aș vrea să nu trec prin asta!”) este gândul nostru, al fiecărui om pus în fața suferinței.

“Momentul Ghetsimani” va veni pentru fiecare dintre noi și ne vom clătina profund. Unde ne vom duce atunci? Cine ne va salva?

Bine ar fi să-L rugăm pe Domnul să ne dea un petic de pământ, unde să ne adunăm și să purcedem spre Împărăția Lui.

Pentru mine, peticul acesta este Biserica și, dacă reușim să facem locul acesta Calea Sa și să trăim cu nădejde în Dumnezeu și în viața veșnică, vom birui ca El. De nu, se vor surpa toate.

Faceți un act de trezvie și nu-L plângeți pe Iisus, ci plângeți prăpastia dintre noi și El. Cum de suntem atât de departe de El? Cum de nu-L cunoaștem, cum de nu-L trăim? Cum de nu ne răstignim cu El, ci ieșim atât de repede din înțelesurile Sale, rătăcind prin cele ale lumii?

“Să vă iubiți unul pe altul așa cum Eu v-am iubit pe voi! Prin aceasta vă veți cunoaște că sunteți ucenicii Mei.”

Peticul acesta de pământ (Biserica) ne învață asta. Să încercăm, să ne străduim să schimbăm felul nostru de a-i privi pe ceilalți, de a ne apropia și de a interacționa cu ei…fără mânie, fără ură, fără judecată, arătând lumii cine este Cel pe care noi ÎL urmăm!

Previous Post

Dacă știți pe cineva bătrân și singur, mergeți în Săptămâna Pătimirilor Domnului și alinați durerile și singurătatea lor

Next Post

Rugăciune pentru vrăjmași – Sfântul Nicolae Velimirovici

Related Posts
Total
0
Share