Ce este diferit de mâine?

Preot Alexandru Lungu

Cumva ne așezăm măștile bunei-cuviințe și devenim timp de 7 săptămâni buni creștini? Schimbăm mâncarea și asta ne face automat mai buni decât ceilalți? Oare dacă vom posti de mâncare, merităm la finalul acestei perioade diplomele de excelență? Trebuie să fim echilibrați doar în post și să sporim în împlinirea faptelor celor bune mai mult acum decât în oricare altă perioadă din an?

Postul trebuie să fie doar o continuare firească a zilei de azi, când încă avem dezlegare la alimentele de dulce. Dacă avem nevoie de mai puțină mâncare să devenim creștini, înseamnă că suntem de plâns. Dacă suntem atenți timp de 7 săptămâni cât vom mânca, în ce fel ne vom comporta cu cei de lângă noi, dacă doar acum ne vom aduce aminte de cei mai lipsiți și vom bifa câte o milostenie, iar la finalul postului devenim din nou reci și indiferenți la tot ce ne înconjoară, postul nu ne ajută prea mult. Dacă există un creștinism de post și un altul când se încheie, atunci suntem mai răi decât păgânii.

Creștinul trebuie să trăiască la aceeași intensitate în toate zilele vieții sale. Nu poți fi bun azi și rău mâine. Nu poți mima dragostea acum și indiferența peste câteva săptămâni. Nu există concediu de la gesturile de iubire, nu poți fi duplicitar cu Dumnezeu, care ne poartă de grijă în fiecare secundă a vieții noastre.

Dacă postiţi să o faceți pentru Dumnezeu-Iubire. Viața este mai mult decât mâncare și băutură. Dacă nu postiţi, să nu râdeți de cei care găsesc în acest exercițiu un mod de a-L cinsti pe Dumnezeu.

Iubiți-vă unii pe alții și acceptați-vă slăbiciunile unii altora. Dumnezeu face să răsară soarele și peste cei care vor posti, cât și pentru cei care încă nu au capacitatea să găsească în acest gest un semn al iubirii. Nu Dumnezeu are nevoie de postul nostru, toate câte le-a făcut sunt bune și legumele și carnea, fructele și peștii.

Totuși Dumnezeu Se descoperă în pustiul liniștei. El vine acolo unde omul Îi face loc și Îl așteaptă cu casa deschisă. Găsiți în viața voastră loc și timp și lui Dumnezeu. El va veni negreșit, doar să nu uitați să priviți din când în când prin vizorul inimii. Iubiți și iertați, nu puteți greși făcând aceasta! Post binecuvântat!

Previous Post

Să nu întorci Faţa Ta

Next Post

Evanghelia zilei (Luca 21, 8-36)

Related Posts
Total
0
Share