Ce fel de Dumnezeu aștepți să intre azi în Ierusalimul sufletului tău?

Preot Visarion Alexa

Icoana Sărbătorii Floriilor ni-L arată pe Iisus pe asin, cu capul plecat, îngândurat, trist. Nu-L bucură deloc primirea pe care I-au făcut-o ierusalimitenii.

El știe că acești oameni care Îl ridică în slăvi, care-I aduc osanale, care strigă la El cu atâta bucurie, vor fi aceeași oameni care, peste câteva zile, Îl vor pălmui, Îl vor scuipa, Îl vor batjocori, Îl vor înjunghia și Îl vor ucide.

Iisus vede, în inimile ierusalimitenilor, inima schimbătoare a omului care o dată te laudă și te prețuiește, iar apoi te scuipă, te judecă și te bârfește.

Momentul Floriilor are în el ceva minunat, miraculos. Regele Universului, Mesia, Eliberatorul ni se arată în toată măreția și splendoarea Lui.

Iubirea lui Dumnezeu se vede aici în cea mai pură și smerită formă a sa. Azi, de Florii, Iisus este dispus să renunțe la toată puterea Lui, la toată Slava Lui, la toată recunoașterea Lui universală, ca să urce pe cruce din drag, din iubire pentru noi.

Sărbătoarea Floriilor are în ea bucurie, pentru că vom fi și noi alături de ierusalimitenii care strigau: “Osana Celui ce vine întru numele Domnului!” Iisus a venit la noi, a coborât pe pământ pentru fiecare dintre noi.

Totodată, însă, e vai și amar pentru că, în această Sărbătoare, este și trădarea noastră, ca oameni, față de Dumnezeu. Îl trădăm pe Dumnezeu prin fiecare apucătură prostească de oameni pieziș, în fiecare zi.

Floriile înseamnă cernere. Azi se cerne viziunea ta despre Dumnezeu. Ce fel de Dumnezeu aștepți să între azi în Ierusalim? Aștepți un dumnezeu care să te ajute să te războiești cu lumea? Aștepți un dumnezeu care să-ți facă dreptate pământească? Aștepți un dumnezeu care să-i pedepsească, să-i bată pe ceilalți în numele tău, ca să-ți împlinească ție voia? Sau aștepți un Dumnezeu care să te elibereze de păcatele tale, de durerea și de suferința ta sufletească?

Aici este marea noastră încercare de Florii. Într-un fel, este o corecție a lentilelor prin care noi Îl privim pe Domnul.

Cum Îl primești pe Hristos? Ca pe cel care îți aduce bogăția, ca pe cel care îți aduce o mașină nouă, o casă, vacanțe, un job, ca pe cel care te însoară/mărită, ca pe cel care îți împlinește, precum duhul din lampa lui Aladdin, toate dorințele?

Sau Îl aștepți, Îl primești pe Iisus Hristos, Împăratul Lumii, ca pe Dumnezeul tuturor, ce ne va purta în Veșnicia Lui fericită, și care nu-i din lumea aceasta…?

Previous Post

Ierusalimul, locul primirii entuziaste și al jertfei lui Hristos

Next Post

Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim

Related Posts
Total
0
Share