Ce i-a făcut mari pe Apostoli?

Dacă doisprezece oameni au plămădit toată lumea, gândește-te cât de păcătoși și de răi suntem noi, când nu putem aduce la credință pe cei ce au rămas, deși suntem atât de mulți, deși suntem destul aluat pentru a plămădi mii de lumi.

Mi s-ar putea însă spune:

– Aceia au fost apostoli!

– Și ce-i cu asta? N-au trăit și ei cum trăiești și tu? N-au crescut și ei în orașe? Nu s-au bucurat de aceleași lucruri? N-au avut și ei câte o meserie? Erau, oare, Îngeri? S-au pogorât din cer?

– Nu, dar au făcut minuni!

– Nu minunile i-au făcut pe ei mi­nunați! Până când vom între­buința minunile făcute de Apostoli ca scuză pentru trândăvia noastră? Uită-te la ceata Sfinților. Nu strălucesc datorită minunilor. Mulți au izgonit demoni, dar pentru că au săvârșit fărădelegi, n-au ajuns minunați, ci chiar au fost pedepsiți.

– Atunci, ce i-a făcut mari pe Apostoli?

Disprețul averilor, disprețul slavei, despărțirea de toate grijile și afacerile lumești. Dacă n-ar fi făcut asta, ci ar fi fost robii patimilor, chiar dacă ar fi înviat mii de morți, n-ar fi avut niciun folos, ci ar fi fost socotiți niște șarlatani. Așa că viața omului îl face pe om strălucit. Ea atrage Harul Duhului. Ce minune a făcut Ioan Botezătorul, cel care a adus la pocăință atâtea orașe? Că n-a făcut nicio minune, ascultă-l pe Evanghelist: Ioan n-a făcut nicio minune (Ioan 10, 4).

Sursa: Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia XLVI, II, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, pp. 540-541

Previous Post

Respectul față de Dumnezeu

Next Post

Care sunt cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos?

Related Posts
Total
0
Share