Cei care pleacă înainte de a se sfârși Dumnezeiasca Liturghie

Sfântul Ioan Gură de Aur

Ai venit, deci, la Biserică și te-ai învrednicit să-L întâlnești pe Hristos? Nu pleca dacă nu s-a sfârșit slujba. Dacă pleci înainte de apolis, ești vinovat ca un dezertor. Mergi la teatru și dacă nu se sfârșește reprezentația, nu pleci. Intri în Biserică, în casa Domnului, și întorci spatele Preacuratelor Taine? Teme-te cel puțin de cel care a spus: „Cel care Îl disprețuiește pe Dumnezeu, disprețuit va fi și el de Dumnezeu” (Cf. Pilde 13, 13).

Ce faci, omule? În timp ce Hristos este prezent, Îngerii stau împrejurul Său, frații tăi încă se împărtășesc, iar tu îi părăsești și pleci? Hristos îți oferă Sfântul Său Trup, iar tu nu aștepți puțin, ca să-I mulțumești, fie și cu cuvintele?

Când stai la o cină nu îndrăznești să pleci, chiar dacă te-ai săturat, în timp ce prietenii tăi stau încă la masă. Iar aici unde se săvârșesc înfricoșătoarele Taine ale lui Hristos, le lași pe toate și pleci?

Vreți să vă spun a cui lucrare fac toți cei care pleacă înainte de a se sfârși Dumnezeiasca Liturghie și nu participă la ultimele rugăciuni de mulțumire? Poate este greu ceea ce vrea să vă spun, însă trebuie s-o spun. Atunci când Iuda a luat parte la Cina cea de Taină a lui Hristos, în timp ce ceilalți erau așezați la masă, el s-a ridicat înaintea celorlalți și a plecat. Deci, acela pe Iuda îl imită…

Dacă acela nu ar fi plecat atunci, nu ar ajuns trădător, nu s-ar fi pierdut. Dacă nu s-ar fi separat de turmă, lupul nu l-ar fi găsit singur ca să-l mănânce.

Previous Post

Biruința bunătății și a răbdării

Next Post

Lambrini Veţios

Related Posts
Total
0
Share