,

Chiftele de pește

Ingrediente (pentru 5-6 porții):

600-800 g de cod (fără oase)
3 cepe
4 căței de usturoi
4 felii de pâine uscată
5 ouă
oregano, piper, chimen
pătrunjel tocat mărunt (opțional), sare


Se fierbe ușor peștele, în foarte puțină apă. Se scurge bine și, îndată ce se răcește, se curăță de oase și de pieliță, sfărâmând carnea între degete. Se curăță ceapa și usturoiul și se dau pe răzătoare.

Se pune pâinea în suficinent de multă apă și se lasă la înmuiat timp de 5-10 minute, se scurge de apă și apoi se mărunțește bine între degete.

Se pune într-un castron peștele, ceapa și usturoiul date pe răzătoare și pâinea bine mărunțită, se sparg ouăle, se adaugă oregano, chimenul, piperul, sarea și pătrunjelul. Se frământă bine și se dă, apoi, deoparte vreme de 20-30 de minute. Se modelează chiftelele și se dau prin făină galbenă (de grău tare).

Se prăjesc în ulei de măsline, la foc potrivit.

Notă:
Se poate folosi, în loc de pâine, cantitatea corespunzătoare de pesmet de pâine. De asemenea, chiftelele pot fi preparate și din cod sărat, dar acesta trebuie pus, în prealabil, la desărat.


PROVERB
Macrou și macrou de putinei. (Toate la vremea lor!)

Du-te și mănâncă cu bucurie pâinea ta și bea cu inimă bună vinul tău, pentru că Dumnezeu este îndurător pentru faptele tale.
Ecclesiast 9,7.

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.