Cum ne face ChatGPT să credem că avem întotdeauna dreptate?

CHATGPT – ASISTENTUL PERSONAL

ChatGPT este o entitate virtuală capabilă să poarte conversații cu oamenii, într-un limbaj foarte apropiat de cel obișnuit. Într-o manieră figurativă, ChatGPT poate fi privit ca un asistent personal, aflat oricând la dispoziția noastră, căruia îi putem adresa orice întrebare și care ne oferă, cât ai clipi, un răspuns inteligent și nuanțat. Din acest punct de vedere ChatGPT îndeplinește toate condițiile pentru a deveni amicul, confidentul, învățătorul și, de ce nu, chiar mentorul nostru, în raport cu o serie de aspecte deosebit de intime ale propriei persoane și ale vieții de zi cu zi.

Privit ca un program pe calculator, ChatGPT este antrenat pe o cantitate incredibil de mare de informație, provenită dintr-o varietate de surse disponibile publicului larg: pagini web, articole științifice sau jurnalistice, cărți, documente oficiale, forumuri de discuție, etc. ChatGPT folosește tehnici de învățare automată pentru a înțelege întrebările care i se adresează, pentru a le pune în context și pentru a genera răspunsuri cu sens, în baza practicilor anterioare de expunere a informației în mediul online.

De aceea, răspunsul oferit de ChatGPT la întrebările noastre lasă impresia că informația pe care o transmite este veridică, autentică, aflându-se undeva la intersecția dintre raționalitatea tehnologică și creativitatea umană.

Dorința profundă de a ne îmbogăți cunoaștere

Cu cât îl utilizăm mai mult, cu atât ajungem să fim mai uimiți și fascinați de ceea ce el ne oferă, de modul în care răspunde atât nevoilor imediate de cunoaștere, cât și dorințelor sau năzuințelor noastre mai profunde de a înțelege aspectele intrigante ale lumii din jur.

Ne place să utilizăm ChatGPT, ne atașăm de el și simțim tot felul de emoții pozitive când ne răspunde la o întrebare ambițioasă sau când ne oferă o clarificare la ceva ce ne preocupă demult. Ni-l însușim cu ușurință ca parte a existenței noastre și ne vine ușor să apelăm la el atunci când avem ocazia, nu doar din plictiseală sau curiozitate, ci și dintr-o dorință profundă de a ne îmbogăți cunoașterea.

Toate aceste reacții pe care le avem în preajma sa sunt întru-câtva normale. Ele derivă din faptul că ChatGPT este antrenat să ofere răspunsuri satisfăcătoare la întrebările care ne interesează și în raport cu modul în care noi înșine i le adresăm.

Fiecare întrebare pe care noi i-o punem, fiecare clarificare sau instrucțiune pe care i-o dăm, ajută la antrenarea sa: modelele de învățare automată ce îi sunt integrate se îmbunătățesc și se adaptează în baza informațiilor pe care i le furnizăm în interacțiunea noastră cu el.

Mai mult decât atât, ChatGPT poate ca, în baza conversațiilor precedente cu noi, să își dea seama de ceea ce ne interesează și să ne ofere un răspuns care să se alinieze foarte bine raționamentelor noastre sau modelelor cognitive pe care le utilizăm pentru a ne raporta la o situație sau alta.

Pentru a ne oferi un răspuns satisfăcător, ChatGPT ne spune lucrurile pe care am dori să le auzim într-un mod credibil și la nivelul de detaliu pe care i-l solicităm.

„EROAREA DE CONFIRMARE”

Din acest punct de vedere, ChatGPT produce, susține și perpetuează așa-numita „eroare de confirmare” (Engl. „confirmation bias”) în propria noastră gândire. „Eroarea de confirmare” este tendința naturală a omului de a căuta și de a valoriza informațiile care îi confirmă propriile păreri, făcându-l să ignore sau să trateze cu lipsă de interes informațiile care le contrazic.

Desigur că această tendință duce la evaluări subiective, la formarea de păreri părtinitoare sau la crearea unor impresii confuze despre lumea din jur.

Sub aparenta cupolă a procesării unei cantități uriașe de date pentru a produce acea informație, prin intermediul ChatGPT avem acces instantaneu la informații selective și incomplete.

Încercând să ofere răspunsuri satisfăcătoare aliniate condițiilor impuse de noi în baza strategiilor sau practicilor noastre de a adresa întrebări, ChatGPT riscă să ne țină într-o bulă a propriilor noastre raționamente, putându-ne împiedica să realizăm o evaluarea obiectivă și echilibrată a situațiilor în care suntem puși sau a lucrurilor pe care încercăm să le aflăm prin intermediul lui.

Simțul auto-suficienței

Furnizându-ne informații care corespund foarte bine propriilor noastre moduri de gândire, ChatGPT ne creează falsa impresie că avem întotdeauna dreptate. În acest mod, ChatGPT ajunge să întrețină, în mod subtil și treptat, patima mândriei și face să se sădească, puțin câte puțin, în sufletul nostru simțul auto-suficienței.

De aceea, este necesar să căutăm să evaluăm informațiile pe care le primim prin intermediul ChatGPT, să le trecem prin filtrul propriei noastre receptivități și să fim de fiecare dată deschiși la informații care ar putea contrazice ceea ce credem deja. Mai mult decât oricând, este necesar să cultivăm trezvia duhovnicească în special atunci când navigăm în avalanșa de informații la care suntem expuși în mediul digital.

(Articol publicat în Revista Atitudini, Nr. 83)

Sursa: http://www.atitudini.com.

Previous Post

Molecula de laminină

Next Post

Săracii părinți, săracii copii, săracii oameni, săracii de noi!

Related Posts
Total
0
Share