Cum s-a desfășurat slujba de Înviere în alte țări ortodoxe

Cum au sărbătorit românii știm prea bine: preotul și cântăreții au desfășurat slujba singuri în Biserică, iar voluntarii au dus Lumina și „paștele” la casele oamenilor.

În unele țări au existat recomandări de a nu se pleca de acasă în noaptea de Înviere, dar acestea nu au fost stricte.

În Bulgaria oamenii au încălcat restricțiile și au mers la biserică. Aceștia au păstrat normele de distanțare socială și nu s-au dat amenzi.

La ora 11 credincioșii bulgari au ieșit pe străzi în Sofia și au mers la biserică unde au primit Lumina. Nu au fost mulți față de alți ani și nu au fost probleme ce ar fi putut fi provocate de aglomerație.

Ca măsuri speciale, Sofia a fost izolată de celelalte orașe și Primarul Sofiei a dezinfectat zonele din vecinătatea bisericilor și a dotat lăcașele de cult cu măști și dezinfectant.

În Georgia locuitorii din capitală au mers la catedrala Sfânta Treime și au luat Lumină chiar de la patriarhul Ilia al II-lea, care a slujit toată noaptea, la cei 87 de ani. Și în alte orașe georgienii au venit la Biserică, în ciuda apelurilor guvernului, medicilor și chiar a unora dintre episcopi.

Nu s-au dat amenzi pentru cei care au participat, iar forțele de ordine nu au intervenit.

Și în Rusia mulți credincioși au ignorat măsurile de izolare și au participat la slujba de Înviere.

În Krasnoyarsk, conform Daily Mail, zeci de persoane au venit pe treptele catedralei și au luat parte la o procesiune. La fel în Soci, Stavropol, Vladivostok, dar și în Estul Ucrainei, la Donețk.

În unele cazuri, credincioșii au păstrat distanța între ei, dar au existat și încălcări ale normelor.

În Moscova bisericile au fost închise deoarece capitala este orașul cu cele mai multe cazuri din Rusia. Slujba Patriarhului Kiril a fost televizată „Suntem împreună, o mare familie de credincioși”, a spus părintele patriarh.

În Ucraina, oamenii au ieșit pe stradă purtând măști și au mers la Biserică. Poliția a desfășurat efective importante care au supravegheat ca oamenii să păstreze distanța de siguranță.

În Catedrala Sfântul Vladimir din Kiev credincioșii au încercat să păstreze distanța recomandată.

În Serbia și Muntenegru, slujbele de Paște s-au desfășurat fără enoriași. Guvernul sârb a impus interdicția de circulație valabilă pentru weekendul de Paște.

La fel în Grecia, Macedonia de Nord și Moldova unde s-au ținut slujbe în biserici, dar oamenii au rămas în case.

În Belarus nu au existat restricții în ceea ce privește slujbele de Paști.

Sursa:http://avereabisericii.ro

Previous Post

Când vrem să fim iubiți de alții, vrem să avem dovada că Dumnezeu ne iubește

Next Post

Dumnezeu nu ne vrea bigoţi! Credinţa fără raţiune înseamnă bigotism şi fundamentalism.

Related Posts
Total
0
Share