Cum să dobândim fericirea?

Se spune că în Egiptul din vechime începu­seră dezbinări între oameni, asemenea celor de acum. Atunci, doi prieteni curajoși din Alexan­dria au hotărât să cutreiere lumea, doar-doar vor găsi măcar un om înțelept și fericit. După căutări îndelungi și sterpe, au ajuns la un Sfânt, care tră­ia însingurat într-o pădure. Acesta li s-a plecat până la pământ și i-a primit cu bucurie în coliba sa.

După ce au stat îndelung de vorbă și l-au des­cusut, călătorii, încredințându-se că au găsit cu adevărat un om în care s-au îmbinat înțelepciu­nea și fericirea, au strigat: „Omule al lui Dum­nezeu, dar noi nu putem viețui ca tine! Și atunci, cum să dobândim fericirea?” Omul lui Dum­nezeu a început să plângă, și-a ridicat ochii către cer și, printre lacrimi, a grăit: „Voi nici nu trebu­ie să viețuiți ca mine, ci, ca să ajungeți fericiți, țineți-vă de pravilele acestea:

– gândiți-vă la Dumnezeu măcar tot atât cât vă gândiți la oameni,

– temeți-vă de Dumnezeu măcar tot atât cât vă temeți de oameni,

– cinstiți-L pe Dumnezeu măcar tot atât cât îi cinstiți pe oameni,

– rugați-vă lui Dumnezeu măcar tot atât cât îi rugați pe oameni,

– nădăjduiți în Dumnezeu măcar tot atât cât nădăjduiți în oameni,

– cereți ajutor de la Dumnezeu măcar tot atât cât cereți de la oameni,

– împliniți legea lui Dumnezeu măcar tot atât cât o împliniți pe cea omenească,

– mulțumiți-I lui Dumnezeu măcar tot atât cât le mulțumiți oamenilor,

– slăviți-L pe Dumnezeu măcar tot atât cât îi slăviți pe oameni!”

Auzind această lecție de viață, prietenii s-au întors fericiți acasă. Eu pot adăuga doar un sin­gur lucru: lăsând deoparte acest simplu abece­dar, nimeni, niciodată, nu va putea să se apuce de un manual greu.

(Sfântul Nicolae Velimirovici)

Extras din De ce nu sunt înger. Povești de trecut timpul cu folos – traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia.

Previous Post

Minciuna

Next Post

Fursecul care deschide cerul

Related Posts
Total
81
Share
Post