Curiozități din Sinaxare: Ura a pierdut un preot aproape Mucenic

Parcursul evenimentelor în Sinaxarul zilei de 9 februarie sugerează că la final vom citi despre mucenicia Preotului Saprichie, însă, aflăm că ura sa față de Nichifor a învins dezamăgitor curajul mărturisirii și i-a adus pierderea cununii de martir.

Evenimentele se petrec în Antiohia Siriei, în secolul 3. Un preot, Saprichie, și un cetățean pe nume Nichifor aveau o prietenie demnă de invidiat încât erau ca frații, precizează Sinaxarele. Dar, prin lucrarea celui rău, a apărut între ei vrajba, s-au certat și au stat în ură o perioadă mare de timp.

Nichifor, venindu-și în sine, l-a rugat de mai multe ori pe Saprichie să-l ierte, însă preotul se împietrise la inimă și nici nu voia să-l asculte.

În acest context a venit momentul de încercare pentru Saprichie: a fost prins de autoritățile romane și supus la chinuri pentru că era creștin și cleric.

Preotul a mărturisit cu curaj credința sa și a răbdat cu bărbăție multe torturi, iar în final a fost condamnat la moarte prin decapitare. Auzind acest lucru, Nichifor a mers la locul în care urma să fie ucis prietenul său, pentru a-și cere din nou iertare: „Mucenice al lui Hristos, iartă-mă că ți-am greșit!”. Dar el tot nu i-a răspuns, având inima cuprinsă de răutate.

„Mucenice al lui Hristos, iartă-mă că ți-am greșit ca un om, căci, iată, ți se dă din cer cunună de la Hristos, pentru că nu te-ai lepădat de El, ci ai mărturisit Numele Lui cel sfânt, înaintea a multe mărturii”. Dar Saprichie, orbit de ură a rămas neînduplecat la rugămințile repetate de iertare. Niciun cuvânt n-a zis către prietenul său, încât și prigonitorii lui se mirau.

De aceea, Dumnezeu, Judecătorul cel drept, l-a și lipsit pe Saprichie de darul muceniciei, relatează Sinaxarele, pentru că, înainte de a fi decapitat, și-a pierdut curajul și a renunțat la credința sa, jertfind zeilor păgâni. Nichifor l-a rugat cu lacrimi să nu facă acest lucru, dar, văzând că este în zadar, a început el a striga către călăi: „Eu sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui”.

Și, astfel, a fost decapitat Sfântul Nichifor, iar preotul Saprichie, eliberat, unul primind mântuirea, iar celălalt pierzând cununa muceniciei în ultima clipă.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Istorisirea unui alcoolic abstinent, preotul Liviu Burlacu, care conduce un centru de recuperare pentru dependenți, din Bacău

Next Post

Cuviosul Paisie Aghioritul – Trebuie să ne jertfim, trebuie să ne ostenim, trebuie să facem răbdare

Related Posts
Total
0
Share