Cuviosul Paisie Aghioritul și musulmana demonizată

Au mers și în casa unei musulmane demonizate care, de îndată ce l-a văzut pe Stareț, s-a apropiat de el și, cu un aer arogant, i-a spus:

– Eu am demoni.

– Bine, bine, i-a spus Cuviosul și a intrat împreună cu ea în casă, luând împreună cu el și pe unul dintre pomacii care îl însoțeau.

– Vrei să te faci bine? a întrebat-o.

– Da, a răspuns femeia.

Atunci a scos Crucea sa de lemn și, șoptind Rugăciunea lui Iisus, a atins-o de fruntea ei. Ea s-a scuturat brusc și l-a împins pe Cuviosul cu putere. „Tangalaki este foarte puternic”, i-a spus pomacului, „trebuie să o ținem bine”. Au izbutit să o imobilizeze și Cuviosul a făcut de două ori semnul Crucii pe fruntea ei. Atunci femeia a căzut la pământ și a început să strige: „Plecați, nu vă vreau!”. Din gură îi ieșeau spume și o duhoare de nesuportat. Pomacul se temea, însă Cuviosul l-a liniștit: „Iese, nu te teme! Spune-i să-l alunge!”. De îndată ce femeia a spus „Pleacă, satano!”, Cuviosul a atins-o a treia oară cu Crucea pe frunte. Atunci au văzut cum un demon, sub chipul unui câine negru, a plecat și a lăsat-o pe femeie leșinată. De îndată ce și-a revenit, le-a spus: „Nu mai simt înlăuntrul meu greutatea pe care o aveam, dar ard. Un foc a ieșit dinlăuntrul meu și m-a ars”.

Apoi femeia s-a întors către pomac și l-a întrebat pe limba ei: „Câți bani trebuie să-i dau Părintelui? Am fost la vrăjitori și la hogi și miau luat cinci sute de mii de drahme. Acum cât trebuie să dau? Am o sută cincizeci de mii. Ajung?”.

Părintele Paisie a înțeles ce spunea și a zis:

– Spune-i să-i ureze călugărului să-l primească Dumnezeu într-un colțișor în Rai.

– Nu vrea bani, i-a răspuns pomacul femeii, numai să-i urezi să meargă în Rai.

Când au ieșit în curte, toți au rămas uimiți văzând-o pe femeie atât de schimbată. Nu mai avea chipul sălbăticit, ci era liniștită. S-a uitat cu recunoștință la Părintele Paisie și l-a întrebat:

– Acum ce să fac? Ce să fac?

– Să citești Evanghelia, i-a răspuns și să nu mai citești în ceașcă, nici să mai spui soarta. Să te străduiești să muncești cât de mult poți. Cu munca o să scapi de toate acestea. Dacă nu muncești și începi să faci aceleași lucruri, o să o pățești iarăși.

Însoțitorilor săi însă, Cuviosul le-a spus: „Dacă nu-și pune Crucea pe ea (adică dacă nu se botează), nu se va face bine”.

Extras din Sfântul Paisie Aghioritul – Editura Evanghelismos.

Previous Post

Evanghelia zilei (Matei 6, 1-13)

Next Post

Îndemn la post – Sfântul Grigorie Palamas

Related Posts
Total
0
Share