De îndată ce se va stinge familia, se va stinge și lumea

Gheorghie Krasanakis

Profesor la Universitatea din Creta

Odată, când un profesor l-a întrebat pe Gheronda Paisie dacă trebuie să postească și copii, el i-a dat următorul răspuns:

 – Copiii mici nu trebuie să postească. Când stați la masă în zile de post, le veți spune: „Vedeți, noi părinții voștri mâncăm mâncare de post, în timp ce voi nu. Nu v-am dat mâncare de post, pentru că sunteți în creștere”.

Un răspuns foarte înțelept și corect din punct de vedere pedagogic. Și aceasta pentru că atunci când copilul va crește, va spune: „De vreme ce am crescut, trebuie să postesc ca și părinții mei”.

Starețul credea mult în puterea educației familiale. Spunea:

 – Una este valoarea vieții, familia. De îndată ce se va stinge familia, se va stinge și lumea. Arată dragoste și dincolo de familia ta. Dacă ești pensionar, dăruiește puțin timp și puțini bani, ca să ajuți copiii neocrotiți ai unei familii destrămate. Când se strică familia, se strică și clerul și monahismul și toate.

La întrebarea Ce trebuie să se facă, atunci când părinții nu se înțeleg în privința educației creștine a copiilor lor?, a dat următorul răspuns:

 – Mașina are frână și viteze. Ea nu lucrează numai cu frâna sau numai cu vitezele. Aceasta se poate întâmpla și cu părinții: Unul să îmbrâncească, iar altul să frâneze. Și astfel se creează un echilibru.

Și într-adevăr, dacă nu există un echilibru al puterilor contradictorii în familie, toate se vor distruge.

Previous Post

Sfântul și Marele Post: călătoria spre Golgota

Next Post

Generaţia care nu mai doarme noaptea

Related Posts
Total
0
Share