Decalogul deținutului

  1. Recunoaște-ți şi asumă-ți în mod responsabil fapta săvârşită, punând început bun unei noi vieți, având ca temelie credinţa și nădejdea în Dumnezeu.
  2. Asanează instinctele, patimile şi păcatele din tine, care te-au privat de libertate, ca să devii un om nou, un om restaurat în Hristos.
  3. Acceptă îngrădirea libertății tale ca pe un canon ce poate contribui la îndreptarea și însănătoșirea conduitei tale sociale.
  4. Învinge instinctele, patimile şi păcatele din tine printr-o viață duhovnicească întemeiată pe legea dumnezeiască și scrierile Sfinților Părinți.
  5. Descoperă coordonatele unei adevărate vieţi evanghelice, prin citirea Sfintei Scripturi, și fii cu luare aminte la piedicile care te pot opri în ascensiunea spre Dumnezeu.
  6. Transformă tenebrele vieții tale în lumină, prin întoarcerea către Dumnezeu, și scoate din tina păcatului talantul încredințat ție, înmulțindu-l prin împreuna lucrare cu harul dumnezeiesc.
  7. Pune început bun, prin autentică pocăință, și reintră în comuniune cu societatea, față de care ai greșit, și cu Dumnezeu, al Cărui chip l-ai necinstit.
  8. Fă din celula închisorii locul întâlnirii personale cu Dumnezeu și al convertirii, asemenea lui Zaheu vameșul ori fiului risipitor.
  9. Dă valoare fiecărei clipe petrecute în închisoare și nu îți pierde încrederea în Dumnezeu, ca să fii izbăvit de capcana dramelor fizice, psihice ori spirituale.
  10. Reconsideră-ți comportamentul faţă de tine însuți, faţă de semeni şi faţă de Dumnezeu, ca, redobândind astfel virtuţile primite la Sfântul Botez, să te poți întoarce om nou în mijlocul familiei și al comunității.

† Calinic,
Arhiepiscop al  Sucevei și Rădăuților

Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro

Previous Post

Sfinții Varsanufie și Ioan – Răbdarea cu mulțumire a bolii

Next Post

Mamele și războiul

Related Posts
Total
0
Share